България "за" доставката на 1 милион снаряда за Украйна

Русия
11:06 - 20 Март 2023
2783
България "за" доставката на 1 милион снаряда за Украйна

България е сред страните членки на Европейския съюз, които подкрепят доставката на 1 милион снаряда калибър 155 за Украйна на обща стойност 1 милиард евро, съобщиха дипломатически източници, цитирани от БНР.
 
Текстът на споразумението е почти готов след вчерашната среща на посланиците на страните членки. От шведското председателство се надяват той да бъде одобрен на днешната среща на министрите на външните работи и на отбраната в Брюксел.
 
Само някои страни не са съгласни, и то не с целия текст, а с определени пасажи в него. Става дума най-вече за въпроси като времевата рамка за производството на част от снарядите след поръчката.
 
България не разполага с боеприпаси, които са натовския калибър 155, но на този етап отказва да помогне официално с боеприпаси от старите съветски калибри, които се ползват от армията ни и се произвеждат от заводите у нас.
 
В същото време сега става ясно, че служебното правителство няма да пречи на европейския план, който се съгласува от седмици.
 
Според първоначалната информация ЕС ще похарчи 1 млрд. евро за частично възстановяване на разходите на страните, които могат незабавно да дарят на Киев боеприпаси от собствените си запаси. 
 
Второ, страните ще работят заедно за съвместното закупуване на нови боеприпаси на стойност 1 млрд. евро, като идеята е, че заедно могат да договорят по-големи договори на по-ниска цена за бройка.