България с потенциал да стане сериозен производител на „зелен“ водород

Новини
17:23 - 25 Октомври 2022
2671
България с потенциал да стане сериозен производител на „зелен“ водород

България има голям потенциал да стане сериозен производител на „зелен“ водород на Балканите. Това заяви днес служебният министър на енергетиката Росен Христов пред български журналисти в Люксембург, където участва в заседанието на своите колеги от ЕС.

По неговите думи на заседанието на Съвета на ЕС днес не са приети решения, а са обсъдени отново възможните подходи за справяне с високите цени на енергията.

Пазарът на водород в близките две десетилетия се очаква да замести пазара на газ, поясни Христов. Той допълни, че България поддържа предложението за общо договаряне на доставките на газ за ЕС, както и въвеждане на таван за цената на това гориво, ако ограничението засяга всички вносни количества.

Христов посочи, че в областта на енергийната ефективност на сградите у нас има неизползван потенциал. Той отбеляза, че този въпрос е свързан с пестенето на енергия, което се превръща в спестяване на въглеродни емисии и отпадане на зависимостта от изкопаеми горива, включително от вноса от Русия. Проблемът е свързан с необходимите инвестиции за придобиването на тази ефективност, поясни министърът.

В България сградният фонд е по-стар и ще бъдат необходими значителни средства за превеждането на сградите в такъв формат, каза Христов.

Водородът отделя само вода при изгаряне, но създаването му може да бъде въглеродно интензивно. В зависимост от производствените методи водородът може да бъде сив, син или зелен – а понякога дори розов, жълт или тюркоазен. Зеленият водород обаче е единственият вид, произведен по климатично неутрален начин, което го прави изключително важно да се достигне нетно нула до 2050 г.

Зеленият водород се получава чрез електролиза на вода, използвайки електричество от възобновяеми енергийни източници. Той е най-скъп, но тъй като цената на възобновяемата енергия и електролизьорите намалява, се очаква цената му да също да намалява постепенно. Друг вид зелен водород се произвежда от биогаз, като се използват животински, селскостопански и/или битови отпадъци. Процесът на производство на зелен водород изобщо не е сложен: електролизата просто използва електрически ток за разграждане на водата (H2O) до кислород (O2) и водород (H2).