България се „отваря”: През две седмици пада забрана

Куриози
09:00 - 18 Януари 2021
5105
България се „отваря”: През две седмици пада забрана

Предстои обсъждане на разхлабване на мерките за коронавируса. Обмисляме поетапно - стъпково отваряне, на всеки 2 седмици да отпадат мерки, ако заболяваемостта продължава да намалява. Това заяви социалният министър Деница Сачева пред Нова телевизия.

Тя изтъкна, че има предложения за разхлабване на мерките първо в зимните курорти, а от средата на февруари евентуално и за останалите заведения, за моловете пък мерките щели да останат за по-дълго време.

„Трябва да затвърдим резултатите, за да няма отваряне и после пак затваряне“, уточни социалният министър

Ваксините ще помогнат за намаляване на заболелите и трябва да дадем шанс да се ваксинират повече хора ,обясни още Сачева. „Нека да мине малко време за да се види, че ние сме разумни в нашите решения“, подчерта социалният министър. тя допълни, че по отношение на ресторантьорство и хотелиерство мярката е 80/20 и тя ще е в подкрепа на всички бизнеси, като нощни заведения, барове и ресторанти.

"Нотификацията от ЕС се очаква днес или утре и тогава ще започне изплащането към хората. 6000 са заявленията, като 1500 са обработени, обработват се и останалите 4500. За НАП това също е ново. Малкият брой се дължи на изсветляване на сектора, някой от секторите не отговарят на изискванията, обясни още Сачева.Що се отнася до подкрепата на служители в неплатен отпуск и изплащането на 24 лв. дневно, Сачева изтъкна, че парите се бавят поради объркани и грешни банкови сметки.

Кризата ще трансформира бизнеса. Не само ресторантьорският и хотелиерският, но бизнесът като цяло. Затова са мерките, за да подпомогнем хората. Одобрените заявления по тях - ще получат парите си, категорична е тя. Социалният министър изтъкна, че безработицата за януари е 7.02% - 230 604 са общо безработните.

"По-малко от 20% са желаещите да се ваксинират в социалните домове, от Бургас ще започне ваксинирането", каза министърът на труда и социалната политика. Тя изтъкна, че решенията за ваксините са здравни, а не политически.

Що се отнася до предстоящите избори, социалният министър заяви, че процесите по консултации са били странни за нея. "Не бяха поканени дългогодишни партии като СДС, но бяха поканени такива, които са в процес на заличаване или не са партии. Няма значение коя е датата, ние сме готова за нея. Всички по-малки играчи настояваха за предсрочни избори, което означава, че те са готови за вота", обясни още министър Сачева.

"Процесите на консултации за изборите бяха закъснели и не бяха подбрани добре. Дали датата е подходяща, е решение, което президентът е взел и той трябва да отговаря за него", каза още Сачева. Тя уточни, че има 150 000 застъпници и ще има наблюдение през целия изборен ден.

"Не е проблем да се организира видеонаблюдение, въпросът е до колко това е законосъобразно, всяко предложение трябва да бъде обезпечено със сигурност и прозрачност. Така че Цветан Цветанов трябва да има опасения за себе си. Защо се притеснява от честността на изборите? Явно пасенията при него са, че е несигурен. В момента всички се опитват да подкопават доверието в партии и институции и това е капан, който ще щракне за всеки, който се опитва да наложи страхове и грешни нагласи", каза още Сачева.

Правят се внушения за честността на изборите. ГЕРБ не е организирал избори досега, с изключения на парламентарните избори. Надявам се, че Румен Радев не живее с идеята, че е избран нечестно. Що се отнася до твърденията на Цветан Цветанов - то най-вероятно той се опитва да оправдае загубата си", коментира още Деница Сачева.