България се отказва от ембаргото за внос на зърно от Украйна

Забраната удари тежко сектора и срина печалбите

Свят
14:45 - 12 Септември 2023
5038
България се отказва от ембаргото за внос на зърно от Украйна

България прекратява подкрепата си за удължаване на европейската забрана за внос на зърно от Украйна, става ясно от внесеното в понеделник вечерта в Народното събрание проекторешение, подкрепено от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, съобщи euractiv.bg.

Преди пет месеца страната, ръководена тогава от правителството на президента Румен Радев, стана част от коалицията от държави от Централна и Източна Европа, които издействаха от Брюксел налагане на ембарго върху вноса на украинско зърно. Причината бяха протестите на местните производители на зърно, чиито интереси бяха засегнати от рязкото понижаване на цените.

Службното правителство на Радев обаче тотално пренебрегна интересите на потребителите и борбата с инфлацията,

както и сектора на българските производители на слънчогледово олио, който е на челни места в ЕС. Малко след налагането на ембаргото се оказа, че България традиционно внася 30% от необходимото слънчогледово семе от Украйна, защото не произвежда достатъчно, за да задоволи производствените си нужди.

Ембаргото удари тежко сектора, срина печалбите, които бяха рекордни през 2022 година. Множество производители на олио предупредиха, че ще се стигне до затваряне на заводи.

“Отчитайки солидарността на България с Украйна и за да се гарантира продоволствената сигурност в световен мащаб…

България не подкрепя продължаването след 15 септември на забраната за внос в България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна“,

се казва в проекта за решение на трите парламентарни формации.

Те разтоварват правителството от отговорността за вземането на това решение, което до голяма степен облекчава задачата на премиера Николай Денков, който можеше да бъде поставен под силен натиск от зърнопроизводителите. До този момент земеделският министър Кирил Вътев даваше сигнали, че смята да поиска удължаване на ембаргото за вноса на слънчоглед и да не подкрепи ембаргото върху вноса на украинска пшеница.