България се прекланя пред Иван Вазов (СНИМКИ)

Актуални новини
13:26 - 09 Юли 2020
3487
България се прекланя пред Иван Вазов (СНИМКИ)

България днес се прекланя пред Патриарха на българската литература Иван Вазов, който приживе бе наречен народен поет. С шествие в знак на почит към делото на поета и писателя днес беше даден старт на честванията на 170 години от рождението на великия българин.

Бележитата годишнина бе почетена от Народния театър, чийто патрон е Иван Вазов.  от първата ни трупа с поредица от събития. Началото бе дадено с откриването на изложба. Събитието с начален час 10,30 ч пред сградата на театъра, а думи на почит към Вазов казаха патронът на честванията - кметът на София Йорданка Фандъкова, и драматургът на Народния театър Мирела Иванова.


След финала на церемонията към къщата на Иван Вазов на ъгъла на ул. “Раковски” и “Иван Вазов” се отправи шествие с участието на актьори от трупата и служители на театъра, интелектуалци и граждани, начело с директора на Народния Мариус Донкин.

Там 11-годишната Калина Божинова – дъщеря на актрисата Параскева Джукелова, и 13-годишният Симеон Ангелов – син на актьора Даниел Ангелов, представиха от любимия балкон на Вазов с изглед към театъра емблематичните му стихотворения “Аз съм българче” и “Молитва”.


Шествието продължи към паметника на Вазов на ъгъла на улиците "Раковки" и "Московска", където слово произнесе директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов. Там прозвучаха и стихове на поета.

Точно в 18 часа на голямата сцена в Народния театър ще се събере културният, духовният и политически елит на страната, за да почете годишнината от рождението на Вазов с тържествена церемония.

Тогава ще станат известни имената на номинираните и носителят на новоучредената награда за духовен принос на името на Иван Вазов. Водещ на церемонията е актьорът от Народния театър Дарин Ангелов.

Известният вазовед чл.-кор. Милена Цанева, която през май навърши 90 години, ще произнесе от сцената на Народния театър кратко и вълнуващо слово, посветено на създателя на българския Космос. Публиката ще чуе думи от Йорданка Фандъкова, директора на театъра Мариус Донкин, както и от председателя на фондация “Основа-та” акад. Дамян Дамянов.

Веднага след това ще бъде показан документалният филм “Театър по време на пандемия” на режисьора Борис Радев. Той е продуциран от Народния театър. Сценарист е Аделина Радева, оператор - Румен Ганев.

В кадрите, които показват възстановки на ключови събития от историята на театъра, участват актьори от трупата, а в образа на Иван Вазов се превъплъщава актьорът Валентин Танев. Филмът ще бъде излъчен и по БНТ 1 същата вечер от 22,30 ч.

След края на прожекцията зрителите ще могат да видят и премиерния спектакъл “О, ти, която и да си...” от Мирела Иванова, който въвежда в лиричния любовен свят на народния поет.

Режисьор е Бойка Велкова, а в ролите са Параскева Джукелова, Биляна Петринска, Ева Тепавичарова, Радина Боршош и Ненчо Костов.

Същевременно в Галерия на открито пред Народния театър беше представена Юбилейната изложба „Българийо, аз всичко тебе дадох…“, посветена на 170-годишнината от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов.

Изложбата е организира от Столична община и Националния литературен музей. В 28 документални пана са проследени основни моменти от житейската и творческа биография на Иван Вазов. Специално място е посветено на семейството – майката на поета Съба Вазова, братята му – ген. Владимир Вазов, ген. Георги Вазов и д-р Борис Вазов.

Проследен е животът на Иван Вазов като емигрант в Румъния; престоят в Свищов, Русе, Берковица; годините, които Вазов прекарва и твори в Пловдив; изгнаничеството в Одеса и появата на първия български роман „Под игото“; установяването му в София.

 изложбата са представени и ценни експонати, доказателство за безпределната обич и признателност на целия български народ към Иван Вазов по време на честванията на двата му юбилея – Сребърната лира с венец, дар от Юбилейния комитет, орденът „Св. Св. Кирил и Методий“, Царският указ, с който Вазов е обявен за Народен поет, поздравителни адреси и др.

Снимки, ръкописи, кореспонденция, спомени от роднини и съвременници допълват визуалния разказ за забележителната му литературна дейност и участието в обществения и политически живот в следосвобожденска България.

Важен акцент в изложбата са творческите срещи, приятелства и съвместна работа на писателя с големите български общественици – Константин Величков, Иван Евстатиев Гешов, проф. Иван Д. Шишманов. 

Експозицията в Галерия на открито пред Народен театър „Иван Вазов“ ще може да бъде разгледана от жителите и гостите на столицата до 26 юли 2020 г.

Снимки: АГНЕС МЕТОДИЕВА