България се уплаши от инфлуенсърите - задава ли се закон за посланията им?

Имало опасност звезди в социалните мрежи да промият мозъците на децата, твърдят потребителски организации

Общество
13:05 - 21 Август 2023
4828
България се уплаши от инфлуенсърите - задава ли се закон за посланията им?

Приетият наскоро във Франция законопроект за регулиране на дейността на т.нар. инфлуенсъри с цел да се предпази обществото от опасни стоки и вредни практики е важна стъпка и в областта на потребителската защита. Популярните личности, които публикуват маркетингово съдържание в социалните мрежи, оказват огромно влияние предимно върху подрастващите и младите хора. Тези социални групи са най-уязвими, тъй като нямат нито необходимата потребителската подготовка, нито социалния опит, за да могат критично да гледат на представената информация.

Идва ли и у нас такава регулация?

Бъдещият нормативен акт предвижда забрана влиятелните личности да популяризират пластични интервенции, да споделят съдържание с животни, които не е разрешено да бъдат взимани за домашни любимци и пр.

„Всички тези вредни тенденции формират съзнанието на младите хора и оказват трайно влияние не само върху техния моментен избор, но и върху цялостната им настройка като потребители. Защото се оказва, че инфлуенсърите имат много по-голямо въздействие от една класическа реклама, тъй като тук се работи с доверието на хората у една популярна личност и страстта“ ,коментира създателят на планформата "Ние потребителите".

Потребителски организации у нас призовават  дейността на инфлуенсърите да бъде законово регламентирана.

„Хората се стремят към успех, към престиж – нещо, което демонстрират самите инфлуенсъри. Мислят си, че статутът на тези популярни лица, който често се оказва и нереален, е постигнат именно чрез стоките и услугите, които те твърдят, че ползват, или пък тези продукти са достъпни за тях, защото въпросните следвани в социалните мрежи личности имат висок стандарт на живот", анализира Габриела Руменова.

Тя направи препратка към неотдавна въведеното изискване към собствениците на онлайн платформи за търговия, които дават възможност за клиентски отзиви – да носят отговорност за автентичността на оценките и коментарите, както и да гарантират, че те са оставени от реални потребители, ползвали техните стоки или услуги.

Снимка: Кадър от известното онлайн риалити "Къщата на инфлуенсърите"