България се включи в "Европейската нощ на учените"

Актуални новини
09:19 - 28 Ноември 2020
1327
България се включи в "Европейската нощ на учените"

През изминалата нощ се проведе "Европейска нощ на учените". Българската академия на науките отвори врати за виртуални посещения на лаборатории в Института по обща и неорганична химия и в Центъра за компетентност по мехатроника и чисти технологии MIRACle.

Достъпният и интерактивен характер на "Европейска нощ на учените" прави инициативата все по-популярна с всяка измината година. През 2005 г. инициативата бележи началото си в 15 държави и 20 града. Тазгодишното издание се провежда в 29 държави, 388 града в Европа и извън нея. За България големите градове, които взеха участие са София, Пловдив, Стара Загора, Русе, Варна, Бургас, Шумен, Велико Търново,  Хасково, Ямбол.

В България събитието се отбелязва за петнадесети път под мотото: "Науката променя начина на живот". То обединява стотици деца, младежи и български учени от 25 населени места в страната. Организира се в рамките на проектите "FRESHER" ("Открийте научни изследвания навсякъде, споделяйте и преживявайте") и "K-TRIO 4" ("Учените в триъгълника на знания") с подкрепата на дейностите "Мария Склодовска-Кюри" в рамките на програма "Хоризонт 2020".

Проектите са вдъхновени от обявената от ООН Международна година на здравето на растенията. Те се съсредоточават върху въздействието върху околната среда, устойчивостта и изменението на климата. Един от важните въпроси е как научните изследвания въздействат върху ежедневието ни и как могат да бъдат полезни за по-устойчиво бъдеще. Интересът на младите хора към образование и кариера в научните и техническите науки (STEM) е една от целите на събитията в цяла Европа.