България ще може да съхранява газ в хранилището в Ревитуса

Президентът Румен Радев подписа в Гърция меморандуми за енергийни проекти

Свят
12:11 - 16 Февруари 2023
1273
България ще може да съхранява газ в хранилището в Ревитуса

България ще може да съхранява газ в хранилището в Ревитуса. Това обяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис на съвместен брифинг с президента Румен радев, който е на посещение в южната ни съседка. 

"Сътрудничеството между България и Гърция се задълбочава с меморандума за сигурността, доставките и съхранението на природен газ. Компаниите от двете страни ще могат да се възползват от съхраняването на газ в Чирен От друга страна българските компании могат да ползват хранилището в Ревитуса. Така двете държави ще разполагат с определени резерви в случай на необходимост.

Това превръща България и Гърция в кръстопът за пренос на газ, не само за Балканите, но и за Европа", подчерта Мицотакис. 

„Рестартът на нефтопровода Бургас-Александруполис е още една стъпка към стратегическата цел за европейска автономия на енергийните източници. Неговото значение надхвърля границите на България и Гърция и се превръща в политическо събитие, което засяга целия континент. То се основава на солидарността между страните от ЕС. Много често сме говорили с г-н Радев, че това събитие идва на фона на геополитическа ситуация, която се е образувала по време на годината, в която руският ревизионизъм се спъва в смелата защита на украинския народ, но продължава да създава на всички ни икономически  проблем, превръщайки енергията в инструмент за изнудване.

Спрямо това предизвикателство най-бързият отговор е диверсифициране на енергийните маршрути“, подчерта министър-председателят на Гърция. 

„Свидетели сме на поредната важна стъпка в развитието на стратегическото партньорство между България и Гърция, основано на общи интереси, взаимно доверие и споделен ценности. Нашето традиционно добро  партньорство придоби още по-интензивен характер с геополитическите сътресения и прекъсвайки веригите на доставки в резултат на войната на Русия срещу Украйна. Тя ни накара да преосмислим понятията сигурност, свързаност, добросъседство и солидарност“, посочи от своя страна Радев. 

„Искам да изкажа благодарност към приятелска Гърция за солидарността и предоставения достъп към терминала за втечнен газ в Ревитуса и газопреносната мрежа на страната в труден за България момент, когато бяха прекъснати доставките на руски газ“, допълни държавният ни глава.