България вече произвежда натовски снаряди за Украйна

Украйна
07:58 - 11 Януари 2024
4321
България вече произвежда натовски снаряди за Украйна

Има компании, които казват, че вече произвеждат 155-милиметрови снаряди. Не знам да е имало сделка за директна продажба от тях на Украйна. Може това да е станало чрез посредници.

Така министърът на отбраната Тодор Тагарев отговори на въпрос на американски журналист за това верни ли са новините, че България е продала на Украйна 155-милиметрови снаряди.

Военният министър в момента е на посещение в САЩ. Тази вечер той отговаря на въпроси по време на дискусия, организирана от Атлантическия съвет там.

Искаме да постигнем натовски стандарти, категоричен бе Тагарев. Той обясни, че българските компании вече са подали проекти пред Европейската комисия за модернизация на заводите си. Миналата година бе взето общоевропейско решение за увеличаване на производството на снаряди. Пари за това могат да поискат страни, които са се включили в европейската инициатива за финансова помощ на Украйна. България се присъедини към нея в края на 2023 г.

 Преминаваме към производство на по-нови снаряди, но в същото време продължаваме да произвеждаме и съветски такива, към които в момента има голям интерес, каза Тагарев.

Много малко хора знаят, че подкрепата на България за Украйна в началото на войната бе много важна за оцеляването й, допълни той. 

В четвъртък в Истанбул ще бъде подписано споразумението за разчистване на мини в Черно море между България, Румъния и Турция, обяви още министърът. Българската страна ще се представлява от зам.-министъра на отбраната Атанас Запрянов.

Трите страни са се разбрали патрулирането в Черно море и разчистването на мините да се прави на ротационен принцип, посочи Тагарев. Той настоя и, че засега най-голямата заплаха от Русия в Черно море е спрямо Украйна и това, че руските кораби пречат от там да се изнасят стоки и зърно.

Почвата за руска пропаганда у нас е много плодородна, категоричен бе още министърът. Това се дължало на факта, че поколения българи са учени, че трябва да сме благодарни на Русия за всичко, което е направила за нас. Историята обаче показвала, че тя е гонила интереса си, а и доста често сме се оказвали на противоположни страни. 

България работи усърдно срещу руската пропаганда, увери Тагарев. Той обясни и, че позицията на българското правителство спрямо войната на Русия срещу Украйна е ясна. Тя обаче не среща подкрепа в лицето на опозицията. "Имаме много шумна опозиция, която почти през ден иска оставката ми", коментира министърът.

Скоро предстои България да сключи сделка и за придобиването на трикоординатни радари, разказа още Тагарев. Той подчерта, че има три основни проекта за страната ни - придобиването на всички 16 изтребителя F-16, двата бойни кораби и на машини "Страйкър". Всички тези проекти вече са одобрени от парламента и предстои да се реализират.

Шенген не е въпрос на сигурност, а на икономическо развитие, коментира още министърът. Той обясни, че е трудно да се прогнозира кога може да получим достъп до Шенгенското пространство и по суша, но очакваме това да стане скоро.

По линия на отбраната работим перфектно със Северна Македония, каза той на въпрос за това какви са отношенията ни със Скопие в момента. Но напомни, че на политическо ниво България очаква от РСМ да изпълни поетите с френското споразумение ангажименти, за да може София да даде зелена светлина за членството й в ЕС.