България връща 23 млн. лева заради измами с къщи за гости

Не са давани на туристи под наем, а са използвани за частни нужди.

Новини
10:32 - 09 Юни 2022
2446
България връща 23 млн. лева заради измами с къщи за гости

Европейската служба за борба с измамите със средства от ЕС (ОЛАФ) препоръчва на европейския бюджет да бъдат възстановени над 30 милиона евро по проекти в България.

Най-голямата част от сумата - 23 милиона евро трябва да бъде върната заради къщи за гости, финансирани от европейските земеделски фондове. От 746 къщи за гости в страната ни, получили над 103 млн. евро финансиране, над половината (377 къщи) не изпълняват поставените изисквания. Те не давани на туристи под наем, а са използвани за частни нужди.

"В измамите за къщи за гости са замесени Фонд "Земеделие", министерството на земеделието и министъра включително.

Това нанася имиджова вреда на туризма. Взели са пари, които са знаели, че няма да ги използват за туризъм. Общо 749 къщи са били по европрограмата, от тях 20 въобще не са участвали. Около 200 са имали пороци. Близо 50% от къщите са направили нарушение, никога не са давани под наем". Това заяви доц. Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма за "Твоят ден" по NOVA NEWS.

За него обществото е обрано с 30 млн. евро.

"От 500-те работещи къщи за гости 2/3 имат нарушения. Другата 1/3 са изрядни и търпят имиджова щета", отбеляза той.

И уточни, че от Украйна идват автобуси, с хора, на които им е обещано да се настанят в безплатни хотели у нас, затова сега те си тръгват. Остават само хората, които наистина са бягали от войната. 

Според Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията, още при появяването си моделът на къща за гости е предизвикал коментари. "Единият вариант е някой, който има къща на село и получава европейски пари или да вземеш средства срещу обещание да построиш такава. През 2019 г. полицейските структури по места тръгнаха да проверяват и установиха, че 270 от 280 имаха проблеми. Има и хора, които използват консултанти", посочи той.

По думите му няма механизъм за връщане, установен у нас. "Ако се направили лична къща, няма как да вземе държавата парите обратно. Ако държавата не ги върне, те ще бъдат взети следващия програмен период", обясни Безлов. И допълни, че няма механизъм нито санкции, нито за връщане на средства.

Снимката е илюстративна