България започва разговори за присъединяване към ОИСР

България ще получи възможност да участва активно и да има право на глас в търсенето на решения на актуални глобални предизвикателства

Новини
17:33 - 10 Юни 2022
1894
България започва разговори за присъединяване към ОИСР

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) даде днес официално начало на разговорите за присъединяване на България, като одобри Пътна карта с параметрите, етапите и условията на присъединителния процес.

Това стана в рамките на годишната среща на Съвета на ОИСР на ниво министри, състояла се в Париж на 9 и 10 юни, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР).

В българската делегация за министерската среща на Съвета на ОИСР участваха заместник-министрите на външните работи и на финансите Велислава Петрова и Ивайло Яйджиев.

Заместник-министър Петрова определи деня на приемането на Пътната карта като „исторически“ и заяви, че България споделя визията, ценностите и приоритетите на организацията – индивидуални свободи, демокрация, върховенство на правото, защита на правата на човека, отворена и прозрачна пазарна икономика.

Присъединителният процес цели да потвърди, че страната ни действително се придържа към тези ценности и приоритети, посочи тя.

България ще положи усилия да приключи успешно разговорите за членство в максимално кратък срок, като присъединителният процес ще ускори важни национални реформи за по-добро управление, заяви заместник-министър Петрова. Страната ни ще има възможност да направи оценка на съответствието на законодателството и политиките си с най-добрите практики и стандарти в ОИСР и в сътрудничество със Секретариата и държавите членки да изработи начини за тяхното усъвършенстване.

В настоящата сложна геополитическа ситуация, провокирана от руската агресия в Украйна, България, като част от глобалната общност на демократични държави, дава своя принос за укрепване на мултилатерализма и международния ред, основан на правила, застрашен сериозно от действията на Русия, посочи Петрова.

Присъединяването на България към ОИСР ще допринесе и за разпространение на стандартите и принципите на Организацията в целия регион на Югоизточна Европа, добави тя.

Министерската среща на ОИСР тази година се председателства от Италия и беше открита от премиера Марио Драги. Темата на конференцията беше „Бъдещето, което искаме – по-добри политики за следващото поколение и за устойчив преход“. В двата дена на конференцията министрите дискутираха глобалните предизвикателства, произтичащи от  икономическите последствия от агресията на Русия, търговията и екологичната устойчивост, отношенията с Африка, включително през призмата на енергийното сътрудничество, политиките, насочени към младите хора, превенцията на пандемиите и готовността за реакция, зеления и цифровия преход. Участието на България в срещата предостави възможност страната ни да представи своята гледна точка по актуалните глобални теми, посочват от МВнР.

Присъединяването към ОИСР е основен външнополитически приоритет и ще донесе редица ползи, се отбелязва в съобщението. Организацията е своеобразен клуб на най-добрите практики и най-добрите политики.

Мотото на ОИСР е „По-добри политики за по-добър живот“, а основната цел – постигането на по-висок жизнен стандарт за всички граждани. Членството ще повиши доверието в икономическата система на страната ни, ще привлече инвестиции и ще подобри условията за бизнеса. Това ще доведе до повече възможности и повече работни места. Високите стандарти на ОИСР ще подпомогнат ефективното управление, устойчивия икономически растеж, усилията за чиста околна среда и намаляването на неравенствата. Организацията е разработила инструменти във важни за България области като образованието, младежите, пазара на труда и високите технологии. Подробните статистически данни на ОИСР ще улеснят изготвянето на политики.

Очаква се присъединителният процес да укрепи доверието в институциите, които да служат на гражданите в духа на почтеността, прозрачността и отчетността, пише в съобщението.

С присъединяването си към ОИСР, България ще получи възможност да участва активно и да има право на глас в търсенето на решения на актуални глобални предизвикателства. Членството ще даде възможност да се сравняваме и съизмерваме с останалите държави членки, да се учим от техния опит и практики.

България подава заявление за членство в ОИСР през 2007 г. Съветът на ОИСР одобри пътни карти за присъединяване още за Бразилия, Перу, Румъния и Хърватия. България получи покана за започване на разговори за присъединяване на 25 януари т. г., като още на следващия ден министър-председателят Кирил Петков потвърди готовността на страната ни да започне присъединителния процес, припомнят от МВнР.