България защити наши граничари пред съда в Турция

Районният съд в Бургас отказа да предостави на нашата съседка пръстови отпечатъци на Николай Костов, Живко Петров и Николай Петков

У нас
16:30 - 27 Април 2021
1913
България защити наши граничари пред съда в Турция

Районният съд в Бургас не изпълни съдебна поръчка за предоставянето на биометрични снимки, заедно с пръстови отпечатъци и документи на четиримата бивши граничари, Николай Костов, Живко Петров и Николай Петков, които Турция съди за смъртта на рибаря Ялчин Ерджан край Резово през 2008 г. 

От съда уточняват, че производството е било образувано по молба за изпълнение на съдебна поръчка, получена от 1-ви наказателен съд за тежки престъпления в Лозенград,  изпратена до нашето министерство на правосъдието. Тя е на основание на Европейската конвенция за взаимопомощ по наказателни въпроси от 1959 г.

Бургаският районен съд обаче е прекратил производството и е върнал книжата на изпращащия съд. Определението не подлежи на обжалване.

Делото срещу четиримата българи тръгна в Турция през 2020 г. все още не е приключило. Съдът в Лозенгард отхвърлил искането на защитата то да бъде прекратено, а на едно от заседанията миналата година Турция настоя четиримата българи да бъдат обявени за издирване от Интерпол, припомнят запознати.

"Това означава, че оставаме затворници в собствената си държава, защото излезем ли навън, винаги можем да бъдем арестувани", каза тогава Михаил Цонков. Именно с неговото служебно оръжие е бил прострелян турският бракониер при схватка на турска гемия с двама бракониери край Резово.

Българският съд оневини напълно граничарите, но близки на загиналия турски рибар заведоха дело в Страсбург. Еевропейските магистрати  също излязоха със становище, че нашите граничари са невинни.

През 2018 г. обаче стана ясно, че срещу четиримата българи е заведено дело в Тежкия наказателен съд в Кърклареле,