България затваря, Белгия отваря магазините

Актуални новини
09:49 - 28 Ноември 2020
1387
България затваря, Белгия отваря магазините

Докато България едва сега затваря, Белгия вече разхлабва някои мерки, наложени за овладяване на разпространението на коронавируса. Разпоредбите за семейни събирания обаче ще останат непроменени и през коледните празници, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.
 
В момент, когато всички индикатори на вируса са спадащи, правителството каза вчера, че магазините, които не са за стоки от първа необходимост, могат отново да отворят идната седмица, като съблюдават строги изисквания.

От първи декември магазините могат да отворят отново, съобщи премиерът Александер де Кро по обществената телевизия.

Той изтъкна, че тази година Коледа и новогодишната нощ ще бъдат празнувани различно. Премиерът каза, че освен сдържането на вируса, всеки трябва да с постарае да няма самотни хора по празниците.

Трябва да сме сигурни, че по Коледа и Нова година хората не са сами, затова на Бъдни вечер и на Коледа изолирани хора, самотно живеещи, ще имат възможност да поканят до двама души в дома си, каза премиерът Де Кро.

Това е само малка отстъпка за периода на коледната ваканция, в сравнение с предвижданото от други европейски държави. Белгия, което има 11,5 милиона жители, е една от най-тежко пострадалите от Ковид-19 европейски държави, а починалите от болестта са над 16 000.