Българка главна героиня в детска книжка за проституция

Изданието предизвикало скандал в Германия, било за деца от 6 до 12 години

Актуални новини
15:50 - 04 Януари 2024
7129
Българка главна героиня в детска книжка за проституция

Властите в Берлин предлагат на децата книжка с картинки за проституцията. Книгата е озаглавена „Rosi sucht Geld“, което се превежда като „Роси има нужда от пари”, а главната „героиня“ е българка.

Книгата предизвиква скандал, след като се вдига шум около нея във феминисткия немскоезичен подкаст „Die Podcastin“. "Съществува детска книга за секс работата и е вярно, че официалният уебсайт на правителството на Берлин веднъж я посочи като препоръчителен ресурс. Въпреки това властите в Берлин не са „предложили“ текста на деца, нито са го направили достъпен за обществеността по никакъв начин", пишат по този повод от Snopes, цитирани от "Критично". 

Според немското правителство тя е публикувана на английски през 2013 г. като част от инициатива за събиране на идеи от обществеността за това как да се учат децата… що е то секс работа.

Според описанието на книгата съдържанието й е за деца от 6 до 12 години.

Въпреки това в началните си страници „Rosi sucht Geld“ повдига въпроса „Как да кажа на детето си?“ Този въпрос предполага, че текстът е за родители, които търсят помощ в това как да обяснят на децата си секс работата, която е законна в Германия.

От 26 септември 2023 г. обаче книгата вече не е достъпна в уебсайта на правителството на Берлин. Въпреки това чрез Wayback Machine (сайт за архивиране в интернет) от Snopes откриват, че книгата е показвана на уебсайта още през 2017 г. и на 23 септември 2023 г.

Тя разказва историята на две деца приятели, Мариам и Мартин, и Рози, която е секс работник. Мариам живее на Kurfürstenstrasse - улица в Берлин, известна със секс работата.

В един момент Мариам и Мартин откриват, че Рози е напуснала Курфюрстенщрасе, за да се върне у дома си в България. Там живеят децата й с баба си. Тя се занимавала с проституция в Берлин, за да плати за храната им.