Българка извърши 3 престъпления, екстрадират я

Моника откраднала от магазин, в който работила като продавачка, най-малко 5400 евро от касата

Новини
19:44 - 24 Ноември 2020
2119
Българка извърши 3 престъпления, екстрадират я

Варненският окръжен съд разгледа искане на Окръжна прокуратура – Варна за предаването на 37-годишната Моника А. на властите в Германия във връзка с провеждане на наказателно преследване за 3 престъпления – кражба с подправяне на документи, присвояване и лека телесна повреда на полицейски служител. Тя е обявена за международно издирване от Районен съд - Мюнхен въз основа на Европейска заповед за арест (EЗА) издадена на 09.10.2020 г., съобщиха от съда.

На жената е определена мярка за неотклонение „задържане под стража“ до фактическото му предаване на искащата държава.

Според обвинението на германските власти, в периода ноември 2018 г. до януари 2019 г. Моника А. е откраднала от магазин, в който работила като продавачка най-малко 5400 евро от касата. Има данни, че между 01.10.2018 г. и 25.01.2019 г. обвиняемата е откраднала допълнително и други парични суми на стойност от 10 800 евро. Другото обвинение на Моника е, че свалила чужд стикер за технически преглед и номер и ги сложила на своя автомобил, за да създаде впечатлението, че превозното средство е редовно и може да участва в пътното движение. На 25.01.2019 г. при неправилно паркиране на гарата в Мюнхен получила забележка от полицейски служител. Обвиняемата му показала среден пръст, за да изрази своето пренебрежение. След като в последствие била помолена да представи шофьорската си книжка и документите на превозното средство, обвиняемата внезапно тръгнала с колата и ударила полицейския служител.

Моника А. е от Казанлък, но била отседнала в дома на своята майка във Варна, където е била задържана на 20.11.2020 г. Престъплението, за което е разследвана 37-годишната жена е наказуемо и по българското законодателство.

Максималният срок на наказанията за всяко едно от повдигнатите обвинения според германския Наказателен кодекс е по 5 години „лишаване от свобода“.

Пред съда Моника изрази съгласие за доброволно предаване на германските власти.

В съдебното заседание защитата на Моника А. изтъква, че тя има постоянен адрес, работи във Варна и няма основания да се счита, че може да се укрие. Съдът беше помолен да определи мярка „домашен арест“. Според адвокатите отправените обиди и телесна повреда на полицейският служител, били нанесени тъй като той не се легитимирал. Тя била провокирана, понеже против волята й, полицаят отнел ключовете й и едва по-късно се представил, което защитата определи като превишаване на служебни правомощия. Поставянето на стикера по нашето законодателство пък било административно нарушение.

След преценка на събраните по делото доказателства и като съобрази становищата на страните, Варненският окръжен съд прие, че искането за предаването на Моника А. е съобразено с изискванията на Закон за екстрадицията и ЕЗА. Налице е и изявление на лицето, чието задържане се иска, че изразява съгласие за доброволно предаване. Доказателствата по делото установяват, че същата е с постоянен адрес в Казанлък. С оглед обезпечаване на присъствието й в предстоящото дело за екстрадиция, Варненският окръжен съд намери, че спрямо Моника А. следва да бъде взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ фактическото й предаване на германските власти.

Определението на съда може да бъде обжалвано пред въззивната инстанция.