Българка от Бердянск: Стреля се без предупреждение!

Общество
08:05 - 04 Март 2022
4871
Българка от Бердянск: Стреля се без предупреждение!

Цяла нощ са се чували взривове между украинските градове Херсон и Николаев. Това заяви пред NOVA Александър Себастиан, който е бесарабски българин и живее в Херсон.

Той е баща на 7-месечно бебе. Обясни, че храна и лекарства имат максимум за 2 дни. Възможно е да се напусне града, но е рисковано.

По думите му в Херсон има около 50 бесарабски българи и семействата им, които се надяват на помощ от България, за да бъдат евакуирани от Украйна.

Според Красимир Костадинов, който живее в Киев, оттам има възможност за евакуация с влак. „Украинските железници го правят. Десетки влакове пътуват за южната част на страната”, обясни Костадинов.

Иван Дянков от Приморск разказа, че градът е под руски контрол. По думите му местните жители протестират всяка сутрин в 09:00 часа, защото наближава хуманитарна катастрофа.

„Нощта беше относително спокойна. Вчера ни предупредиха, че след 22:00 часа започва комендантски час и ако видят някой на улицата, ще стрелят без предупреждение”, каза Елена Божкова, зам.-кмет на Бердянск. По думите и са се чули изстрели, но не знае за убити.

Притесненията тази нощ са били най-вече заради пожара в АЕЦ-а в Енергодар.