Българка от САЩ пред Lupa.bg: Истерията ни завладява, магазините са празни!

Няколко места около Ню Йорк са под карантина, икономиката се срива, споделя Таня Костова

Топ
12:40 - 12 Март 2020
5985
Българка от САЩ пред Lupa.bg: Истерията ни завладява, магазините са празни!

Коронавирусът шашна света, а хората вече се чудят кога ще приключи този кошмар, за който се говори ежеминутно. Смъртта и празните магазини тревожат всички. В САЩ положението започва да излиза извън контрол и да прилича все повече на Италия. Една българка, живееща там, разказа пред Lupa.bg за ситуацията към днешна дата.

"Следим всичко, което се случва по света за коронавируса. Страх ни е и нас, но това е нормално, виждайки какво се случва. Тук вече е пандемия и нищо не може да я спре. Транспортът е пълен, но хората се придвижват, няма как. Въпреки страха. Заразените се увеличават - тук, в Ню Йорк, до вчера бяха 500, а днес 1000!", споделя Таня Костова.

"Постоянно има информация в кои транспортни средства къде са били установените случаи на зараза, за да могат тези, които са били там, да се самоизолират и да си направят сами 14-дневна карантина, докато се проявят евентуално симптомите. Затвориха някои от училищата в районите на Ню Йорк, Манхатън и Ню Джърси. Отменят се постоянно събития и пресконференции, за да няма струпване на много хора на едно място. Хората се притесняват и за работата си, тъй като се очаква да затворят доста предприятия", разказва още 47-годишната българка.

"Ясно е, че всичко това ще се отрази на световната икономика, ще я срине буквално! Пазарът се срути, пак ще стане като през 2008 година, когато всички загубихме 40% от пенсионните фондове. Банките ще стигнат на ниво от кризата през 2009-та. Тъкмо американската икономика стана много силна и започна да се конкурира с китайската... В момента анализите показват, че авиолиниите са на ниво 11 септември, което е ужасно!“, допълва Костова.

"Народът се побърка да купува храна и да се презапасява, магазините се изпразниха! Дезинфектантните кърпички за ръце свършиха, в Интернет ги продават по 50 долара парчето, а струват центове! Няма вече и маски по магазините и аптеките. Все едно е Апокалипсис!", завършва Костова разказа си от първо лице.