Българка преобрази символа на Виена

Даниела Костова украси едно от знаковите здания в австрийската столица – 73-метровата "Рингтурм"

Новини
13:14 - 04 Юли 2019
1941
Българка преобрази символа на Виена

Артпроект на българската художничка Даниела Костова украси едно от знаковите здания във Виена – 73-метровата "Рингтурм".

Официалното откриване се състоя на 26 юни в присъствието на министъра на външните работи и културата на Австрия Александър Шаленберг и на българския заместник-министър на културата Амелия Гешева.

Бизнес сградата, построена между 1953 и 1955 г. върху разрушените през Втората световна война останки от предвоенна Виена като първия небостъргач в австрийската столица, се превръща за жителите на града в своеобразен символ – крачка към новото начало.

От 2006 г. стартира инициатива всяка година Рингтурм да бъде преобразяван за няколко месеца в произведение на изкуството. Тази традиция през последните 13 години е нарушена само по време на Световната икономическа криза, когато две години подред, 2009 и 2010 г., проявата е отменена.

Първоначално конкурсът за трансформация на сградата се провежда изключително измежду местни творци, но по-късно австрийската застрахователна компания VIG, организатор на съревнованието, решава да даде възможност в него да се включат и артисти от Източна Европа. Тази година сериозната надпревара бе спечелена за първи път от български участник. Творбата на нашата сънародничка ще остане на фасадата на сградата през следващите четири месеца до края на октомври.

Монтажът на инсталацията отнема цели 20 дни, тъй като изображението е 360-градусово и покрива площ от 4000 кв. м или 20 етажа.Творбата може да се наблюдава от всяка точка в централната част на града, а вечер е осветена много ефектно. Озаглавена „Мечти за бъдещето“, тя показва малко дете в скафандър, върху шлема на което е кацнал бял гълъб с разперени криле – символ на извечната мечта на човека да полети. От другата страна на сградата пък се вижда изображение на играчката на детето – въртележка с небесни тела, подсказваща както крехкостта на нашата планета, така и факта, че Земята е част от космическия всемир, в който всичко е взаимосвързано.

Любопитен факт е, че детето на кадъра е дъщерята на художничката, а гълъбът е бил специално купен от нея, за да бъде заснета цялата композиция, което отнема безброй часове работа, докато се получи желаният ефект.

Даниела Костова е родена в София през 1974 г., завършва живопис в Художествената академия, а по-късно електронни изкуства в Политехническия институт Ренселиър в Ню Йорк. От 18 години живее и работи в САЩ, където в момента ръководи галерия и кураторски проект. Творби на художничката са представяни в Музея в Куинс (Ню Йорк), Института за съвременно изкуство (София), Кунстхале Виена (Австрия), Центъра за съвременно изкуство (Женева), Фондация Сандрето Ре Ребенденго (Торино) и др. Награждавана е с призове и стипендии в областта на съвременното изкуство.