Българка сбъдва американската мечта – кара тир в САЩ

Куриози
11:25 - 02 Май 2023
2806
Българка сбъдва американската мечта – кара тир в САЩ

Сънародничката ни Теодора Тодорова-Морган избира нетрадиционната за момиче професия – шофьор на тир в САЩ, за да сбъдне мечтата си – да има достатъчно средства, за да пътешества по света, пише BG Voice.

Родена е в Хасково, тренира лека атлетика и футбол. Завършва спортното училище и постъпва в Националната спортна академия с футбол. Голямата ѝ мечта е да бъде професионален състезател по футбол, но получава травма – скъсани връзки в коляното. Първата операция е неуспешна, дори има още една скъсана връзка. Когато е в III курс на академията, през 2006 г. заминава на бригада в Съединените американски щати – за да събере пари за следващата операция, а и да изпълни американската си мечта – да играе футбол.

Теодора работи в супермаркет в Лонг Бийч Айлънд, щата Ню Джърси, на най-високо платената работа – рязане на месо и сирене. По-късно е и камериерка в малко мотелче и спасител в аквапарк. Работи по 100 часа седмично и се прибира в България с 10 хиляди долара. Втората операция е успешна, но до спортна кариера така и не стига. Загубва желание и да завърши спортната академия, защото не иска да работи като треньор.

Следващата година Теди заминава отново за Америка, в Кейп Код, Масачузетс. Заплатата на камериерка в голям хотел не я удовлетворява. Работи и в морски ресторант. Връща се в Ню Джърси, в едно заведение в Патерсон. Учи езика и решава да стане професионален шофьор на тир – заради доброто заплащане, а и заради възможността да обиколи Америка.

След много и тежки изпити взема почти всички категории, включително и за превозване на опасни товари, разрешение за танкер. Така може да превозва почти всичко възможно на пазара – хладилни камиони със специална температура, храни, но и опасни химикали и други товари, за които се плаща много по-добре.

Когато взема книжката, веднага се качва на камиона. Най-голямото ѝ предизвикателство е паркирането. А камионите с ремаркета в Щатите могат да достигнат до 26 метра - с 6 метра по-дълги от тези в Европа. Доста време ѝ отнема да свикне с габаритите и колеги й помагат да паркира.

Не е съгласна, че жените не можели да паркират, зависи от човека, а при тировете е трудно за всички, коментира тя.

Вече 13 години Теди е на кормилото на тир, като от 2019 г. е със собствен камион. Това ѝ дава свободата тя да избира кои товари и по кои дестинации да превозва. Работи за компания, която ѝ взема процент. Избира опасни товари, чието превозване е най-добре платено.

През март 2019 г. си купува първия собствен камион, но след 2 месеца и половина той се запалва. „От 12 май 2019 г. живея втори живот“, казва Теди. Тя кара аспержи в Южна Каролина, току-що е излязла от сервиз, но няколко часа по-късно забелязва пушек. Спира не при тирове, а на друго място за почивка.

Когато отваря капака, лумва огън. „Бях абсолютно неадекватна, помня само, че взех дрехи, а не ценни неща като лаптопа например, и побегнах“, споделя тя.

Тогава вече живее в Чикаго, когато се прибира, е в шок. Има посттравматичен стрес, постоянно си представя какво би могло да се случи, ако е била на пътя и е трябвало да скача в движение, или ако е заспала, как е щяла да изгори вътре.

Застрахователното дружество плаща за камиона, но тя губи 7-8 хиляди долара, които вече е внесла, защото го е взела на изплащане. Губи и около 10 хиляди долара, които влага в него. „Всичко, което имах, загубих за секунди“, споделя Теодора.

Втория си камион кара до юли 2022 г., когато си купува трети, по-нов, много по-добър и по-удобен. Годишно е изминавала по 240 хиляди километра, като отдавна е прехвърлила милион и половина километра по пътищата на Америка.

Обиколила е всичките 50 щата по много пъти, опознала ги е много добре, винаги е наясно къде се намира и даже често не ѝ е нужен GPS, за да стигне до целта.

Като собственик на камион, тя сама си определя кога да бъдат ваканциите ѝ. Работи 3 месеца и си дава седмица почивка за пътешествия. Била е в около 30 държави. Обиколила е голяма част от Карибите, Доминикана, Мексико - и то по няколко пъти, била е на круиз на Бахамите.

Посетила е Хондурас, Белиз, острови като Аруба, а също Кюрасао, Венецуела, Пуерто Рико. Обиколила е и цяла Европа – Италия, Англия, Франция, Холандия, Австрия, Германия.

„Но най-много си обичам в България. Изкачила съм всички най-големи върхове, правим женски походи с моите приятелки. Повечето от тях са семейни, но прибера ли се, нямат търпение да тръгнем“, коментира Теди.