Българка се грижи за 15 000 пенсионери във Виена

Мадлена Комитова емигрира през 1990 г., била е сервитьорка и управител на заведение

Новини
18:35 - 07 Юни 2019
3392
Българка се грижи за 15 000 пенсионери във Виена

Българката Мадлена Комитова управлява 150 пенсионерски клуба във Виена и отговаря за 15 хил. пенсионери, които членуват в тях. Тя работи в най-голямата организация за обгрижване и обслужване на възрастни хора в Австрия. “Организацията не е държавна, но разполага с фонд към община Виена. Годишно се отпускат  16 млн. евро”, обяснява Комитова.

Виена финансира възрастните си жители, а след това те плащат членски внос на организацията. В 16-те млн. евро, които се отпускат, освен заплатите на служителите в клубовете влизат сметките за наетите помещения и задължително кафе и следобеден сладкиш за всеки пенсионер, пише "24 часа". Мадлена Комитова казва, че работи в бранш на бъдещето. “Виена е 2 млн. жители, колкото София, а възрастните хора са около 400 хил. човека. Ако се погледне демографската статистика на Европа, със сигурност съм мегатренд”, добавя Комитова.

Освен пенсионерските клубове организацията управлява 30 старчески домове, където живеят 9 хил. души. Същевременно тя дава работа на 4000 човека от 65 нации.

Комитова емигрира в Австрия през 1990 г., но идва в България почти всеки месец, защото освен за виенските пенсионери се грижи и за възрастната си майка в София.

“Заминах, защото държавата беше затворена за ремонт”, казва Мадлена Комитова. През 80-те години учи обществено хранене в института по хранително-вкусова промишленост в Пловдив, но вижда как затварят цялата промишленост в България. Лекомислено и авантюристично заминава с мъжа си, без да знаят и дума на немски език. Продължава образованието си по обществено хранене във Виена, а 3 години по-късно се ражда синът й. Известно време работи като сервитьорка. Постепенно я повишават и започва да ръководи 5 австрийски кръчми. Преди да стигне до управлението на 150 пенсионерски клуба, работи 20 години в организацията, под чиято шапка са всички виенски клубове и домове за стари хора.

Според нея основната цел на пенсионерските клубове е превенция. За да може да остарее щастливо, всеки се нуждае от приятели, място за комуникация и възможност да се чувства значим с някаква дейност.

Комитова смята, че най-големият проблем за старите хора е самотата, която впоследствие ги разболява физически. В началото на миналата година Великобритания създава министерство по самотата. То има задачата да се бори със социалния проблем, като от него страдат над 9 млн. жители на Острова. “Самотата е бич на човечеството. Вместо да чакаме възрастните хора да се разболеят и да натежат на системата, Виена инвестира в превенция от това хората да останат самотни”, казва Мадлена Комитова.

Дори отскоро в клубовете се организира спийд дейтинг (от англ. - бързи запознанства). Интересът към тях е много голям и местата се запълват светкавично. На бързите срещи австрийските пенсионери намират нова любов, а също и другар, с когото да отидат на екскурзия или просто да карат колело.