Българка в Америка събира пари за читалището в Ковачевица

Пианистката Лора Чекоратова дава път на младите музиканти в родината си

Култура
14:31 - 22 Януари 2022
2806
Българка в Америка събира пари за читалището в Ковачевица

Българката Лора Чекоратова, която живее и работи в Америка от 30 години, инициира кампания за набиране на средства за читалище "Светлина" в Ковачевица. От специално създадена страница в интернeт, сънародничката ни и нейни колеги музиканти от дарителско общество "Светлина" призовават местни жители от село Ковачевица и община Гърмен, както и приятели от цяла България и цял свят, да се включат.

Лора Чекоратова е родена в София. Започва да свири на пиано от четиригодишна. На девет изнася първия си рецитал в СМУ "Любомир Пипков", където получава началното си образование. През 1992 г. продължава в Джулиард скул в Ню Йорк.

Още като студентка печели редица стипендии и награди, включително първа награда на международния конкурс за пианисти "Washington International". Нейният силов дебют в Кенеди център, Вашингтон, е последван от рецитали, камерни концерти и участия в международни фестивали на най-престижните сцени в САЩ.

Записвала е многократно за радиото и телевизията в САЩ, Финландия, Швеция и България. От 2005 г., заедно с известни български музиканти и Американска фондация за България, създава концертния цикъл "Bulgarian Concert Evenings in New York" в Генералното консулство на България в Ню Йорк и води организацията на концертите дванадесет поредни сезона. През последните няколко години пренася музиката от Ню Йорк и в село Ковачевица, където организира фестивала "Неотъпкана пътека".

"Много неща ми липсват. На първо място семейството и приятелите ми. Липсва ми и начина на живот в България, който е по-спокоен, има в него един момент на наслада, който липсва в Ню Йорк, където всички постоянно бързаме. Аз обожавам София. Мисля, че напоследък столицата ни става все по-хубаво място за живеене. Липсват ми разходките до Витоша, уикендите в Рила и разбира се, моята голяма любов - село Ковачевица", сподели Лора Чекоратова в интервю за БТА.

"Моят живот е типичен за Ню Йорк - работя много, но нещата, с които се занимавам са изключително интересни и ми дават много енергия. Освен с българската организация в Ню Йорк, работя на още три места - преподавам в подготвителния клас към консерваторията Манес (към Ню Скул), артистичен директор съм на една от най-престижните организации за млади музиканти "Салон на виртуозите" и същевременно развивам дейността на моята фондация в България "Неотъпкана пътека". Често имам и концерни изяви и пътувания. Участвам и в различни семинари и конференции. По време на пандемията целия този живот се прехвърли онлайн", сподели музикантката.

"През 2005 година в Ню Йорк имаше млад и енергичен генерален консул - Антон Карлов. Заедно с видни български музиканти тук - Павлина Доковска и Стефка Евстатиева - организираха кампания за набиране на частни дарения за закупуване на роял в консулството. Включих се и аз заедно с моя съпруг цигуларя Георги Вълчев. Парите се събраха за нула време.

На следващата година направихме организация, като привлякохме много колеги от Джулиард и другите консерватории в Ню Йорк. Създадохме традиции, които развиваме и до днес. В Ню Йорк няма български културен център, използваме залата на консулството, както и други зали като Карнеги (камерната зала) и различни клубове и други интересни културни сгради, каквито тук има много.

Заедно с фондацията на Елизабет Костова, която работи за българската литература, ние де факто представляваме един мобилен и гъвкав културен център. Често работим с други центрове като Чешкия и Полския например, които имат прекрасни сгради и са много отворени за колабораци", добави тя.

"Когато се родиха моите деца, започнах да прекарвам летата си в България, за да могат и те да се усетят като българчета. Но тъй като не мога да бездействам дълго, започнах да мисля за подходяща работа, която да мога да върша, без да съм физически в България целогодишно. От там ми дойде концепцията за летен фестивал на необичайно за класическа музика място, който да дава възможност на участващите музиканти да работят задълбочено заедно и да представят необичайни програми на уникално място. Започнах да търся място. По съвет на приятели в Ню Йорк посетих Родопите.

Направихме си едно незабравимо пътешествие. Тръгнахме от Пловдив, оттам отидохме в Павелско, където летуват нашите приятели Манол Пейков (държавник и издател) и Яна Делирадева (диригент.) Заедно обиколихме всички села и градчета в Родопите. Накрая стигнахме в Ковачевица.

Като видяхме селото и читалището, веднага разбрахме, че сме намерили мястото. Беше любов от пръв поглед. После научихме историята на селото, запознахме се с всички. Обадихме се на Мариана Карпатова, мецосопран, която е от Гоце Делчев и цигуларя Никола Таков, който е в Памплона. Присъединиха се и други съмишленици. Стъпка по стъпка тръгнахме по нашата пътека. След три години вече можем да кажем, че сме се установили и е време да разширяваме дейността си - в момента водим кампания за набиране на средства за реставрация и поддръжка на читалището в Ковачевица", разказа Лора.

"Лятото ще стартираме и програма за развитие на благотворителността, чрез музика, при най-младите. Мариана организира лагер по хорово пеене, а децата изнасят концерти в домове за сираци и възрастни хора. Отделно правим и образователни концерти. Важно е класическата музика да стане редовна част от живота на хората в малките населени места. Публиката е много музикална и сърдечна. В България има много потенциал, от нас зависи да го реализираме", заключи пианистката, която живее в САЩ.