Българката Катрин е шампион по шах в Австралия

Актуални новини
13:50 - 03 Август 2022
3109
Българката Катрин е шампион по шах в Австралия

Катрин Аладжова е носител на две световни титли по шах, състезавайки се за България. Първата печели през 1986 г. на световното първенство по шах за юноши до 16 години в Рио Галегос, Аржентина. Получава и титлата международен ФИДЕ-майстор за жени. През 1989 г. грабва втората си титла от Световното първенство по шах за юноши до 18 г. в Агуадия, Пуерто Рико.

Днес сънародничката ни живее в Австралия. Историята ѝ е включена в проекта на МВнР „50 истории“, иницииран по случай 50-годишнината от установяване на дипломатически отношения между България и Австралия.

Катрин е родена в София, а страстта ѝ към шаха е вдъхновена от баща ѝ, когато тя е едва на 7 г.

„В България получих най-високото признание като един от 100-те най-известни спортисти на страната през миналия век. Моят любим клуб е "Славия" – София, в който съм пожизнен член. През 1989 г. имах честта да бъда избрана от "Славия" за спортистка на годината“, споделя българката, цитирана от БТА.

Заминава да живее в Мелбърн през 1990 г. и през 1992 г. Става шампион по шах на Австралия за жени.

„Една година по-късно се оттеглих като професионален шахматист. Можете да усетите страстта ми към играта на шах от факта, че съм бивш почетен президент на Федерацията по шах на щата Виктория (първата жена с тази титла), както и от моята постоянна подкрепа като посланик, член на борда и секретар на федерацията“, допълва Аладжова.

Тя е посланик на програмата на Правителството на щата Виктория за „Визия за езиково образование и любов към езика“. Свободното си време посвещава на благотворителни организации и инициативи с нестопанска цел.

Мотото на сънародничката ни е и лозунгът на всички шахматисти по света е: „Gens una sumus“ („Ние сме едно семейство“).