Българска следа в атентата от Нова Зеландия

Наши битки срещу османците вдъхновили терористите

Новини
10:15 - 15 Март 2019
2037
Българска следа в атентата от Нова Зеландия

Името на България неочаквано се оказа замесено в бруталната касапница с 40 трупа в град Крайстчърч на другия край на света. В туит, публикуван от единия от терористите от Нова Зеландия, се виждат и няколко пълнителя за автоматично оръжие, на които са написани имена на ключови битки от Руско-турската и Балканската война. Според италианския вестник „Република” профилът на терориста Б.Т. бил след това затворен, но някои снимки на публикацията му все още могат да се видят в интернет.

„Република” помества снимката на туита, в която на втория пълнител се вижда и надписа на български „битка при Булаир 1913” (булаирският бой се провежда на 8 февруари 1913 г. между българската Седма пехотна рилска дивизия под командването на генерал-майор Георги Тодоров и османските Дивизия Мюретеби и Двадесет и седма пехотна дивизия под командването на Али Фетхи – бел.а.). Боят завършва с победа за България.

Преди него е изписано на български и името Фружин (син на последния търновски цар Иван Шишман, който през 1408 г. заедно с Константин оглавява въстание против османското господство – бел.а.)

На третия пълнител пък има надпис на английски "Шипченски проход 1877-78".