Българска тенисистка е със спрени права заради корупционни практики

Наказанието е наложено още на 27 декември 2019 г.

Спорт
12:47 - 28 Юли 2020
2342
Българска тенисистка е със спрени права заради корупционни практики

Звеното за борба с корупцията в професионалния тенис (Tennis Integrity Unit - TIU) е спряло състезателните права на Александрина Найденова. Наказанието е наложено още на 27 декември 2019 г., но новината се съобщава от TIU едва сега заради "наложени рестрикции по време на оригиналната санкция", пише "Сега".

Решението е взето в края на миналата година от независимия експерт към звеното проф. Ричард Макларън, който на 24 юли 2020 г. е отхвърлил и жалбата, внесена от 28-годишната пловдивчанка. Професорът по право в Западния университет на Онтарио е посочил като мотив за дисквалификацията на българката "нарушения на антикорупционната програма", без да уточнява конкретното провинение. TIU беше създадено съвместно от международната федерация (ITF) и професионалните асоциации на мъжете (ATP) и жените (WTA) с цел да противодейства на черното тото в тениса.

75-годишният канадец придоби популярност през 2015 г. като един от тримата членове на независимата комисия към световната антидопингова агенция (WADA), която започна разследването на държавната програма за употреба на забранени стимуланти в Русия след зимните олимпийски игри в Сочи `14. Той е автор на доклада "Макларън", публикуван през 2016 г. и предизвикал постепенно изключване на руските спортисти от всички значими световни форуми.

В решението на проф. Ричард Макларън по случая на Александрина Найденова не се споменава срок на нейното наказание. В момента сезонът в професионалния тенис е прекъснат заради пандемията от коронавирус, като се очаква да се поднови през август.

За последно българката участва на два турнира в Тайланд с награден фонд $25 000 през ноември 2019 г. Миналия август тя спечели 10-ата си титла от веригата на ITF, триумфирайки на турнира в Гуейян (Кит). В кариерата си Александрина има и 14 титли на двойки. Най-доброто ѝ класиране в ранглистата на WTA е 218-о място на 9 септември 2019 г., а понастоящем е №239 и е четвърта ракета на България.

Въпреки че през последните години е една от водещите ни тенисистки, Найденова никога не е играла за националния отбор на България в турнира за "Фед къп". От българската федерация по тенис (БФТ) коментираха пред "Сега", че нямат информация за причините за наложеното наказание.

"Александрина Найденова е играч от тура на WTA. Тя е подписала договор за спазване на правила. TIU винаги извършва своите действия секретно. Звеното е оторизирано за това от ръководствата на АТР и WTA и има изключителни правомощия да взема решения по антикорупционни казуси", обясниха от БФТ.