Българската азбука вдъхнови създаването на плакати (СНИМКИ+ВИДЕО)

Българският културен институт в Москва представи онлайн вернисаж на сценични афиши

Любопитно
20:30 - 24 Май 2020
5715
Българската азбука вдъхнови създаването на плакати (СНИМКИ+ВИДЕО)

По случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост Българският културен институт в Москва представи колекция от плакати, вдъхновени от буквите в  българската азбука. Художествен „прочит“ на буквения знак като повод за творческа провокация, за интерпретация на символи и алюзии, предадени чрез силата на плакатното изкуство.

Колекцията е проект на Международното триенале на сценичния плакат – София, основано от Божидар Йонов, Божидар Икономов и Албена Спасова.


Създадена преди дванадесет години, серията се състои от 30 плаката, колкото са и буквите в българската азбука. Обединява усилията на 30 художника – утвърдени имена в световния плакат, от 20 страни. В нея, по интелигентен и често остроумен начин, буквите са отправна точка за произведенията на художници, голямата част от които дотогава не са познавали отблизо кирилските знаци и не са били свързани с културния код, който те носят.


Сред авторите са и трима българи – двама утвърдени плакатисти и един млад творец, дебютант в изкуството на плаката, на когото се пада любопитната творческа задача да създаде плакат за буквата „ь” (ер малък).


Виртуалното представяне на плакатите е по инициатива на Посолството на Република България в Руската федерация, Българския културен институт в Москва при любезното съдействие на Международното триенале на сценичния плакат – София.