Българската компания „Инса ойл“ ще прави биоетанол с американски партньор

Новото дружество планира да инвестира в традиционни и във възобновяеми енергийни източници на Балканите

Новини
15:42 - 14 Юни 2022
3514
Българската компания „Инса ойл“ ще прави биоетанол с американски партньор

Българската петролна компания, производител и дистрибутор на горива и петролни продукти „Инса ойл“ (Insa Oil) и американската компания за развитие на стратегически енергийни инвестиции „Фоукъл Пойнт Енерджи“ (Focal Point Energy (FPE), създадоха съвместната компания „Инса Ойл Инк Са“ (INSA OIL INC SA), съобщава „Инса ойл“.

Капиталите в новото дружество са разпределени поравно (50/50). Целта на партньорството е да се разшири обхватът на дейността на „Инса Ойл“ на Балканския полуостров, както и да се обогати и разнообрази съществуващото портфолио от рафинирани продукти, които се предлагат на пазара.

Съвместното предприятие ще работи активно за разработване на нови проекти за добив на зелена енергия в целия регион.

„С нетърпение очакваме да започнем работа заедно. Това е стъпка към реална диверсификация, която ще отключи потенциала на енергийния пазар в България и региона“, каза Георги Самуилов - президент на „Инса ойл“. 

Новото дружество ще подпомогне развитието на новия завод за производство на биоетанол. В близко бъдеще българо-американската компания ще развива и проекти за добив на зелена енергия, които не само ще покриват необходимостта от захранване на рафинерията, но и ще бъдат фактор на българския енергиен пазар. През последната година тази тенденция в развитието става устойчива практика за много от петролните компании и рафинерии в световен мащаб.

Новото дружество планира да инвестира в традиционни и във възобновяеми енергийни източници на целия Балкански полуостров.

"Инса Ойл" е български производител и дистрибутор на петролни продукти. Компанията управлява втората по големина рафинерия в България. Съоръжението е разположено в Белозем, близо до Пловдив. Компанията оперира средно с един милион метрични тона гориво на годишна база.

„Фоукъл Пойн Енерджи“ е инвестиционна компания базирана в САЩ. Тя е специализирана в консултиране на сделки в областта на енергетиката, разработване и развитие на проекти в енергийния и инфраструктурния сектор. Фирмата фокусира дейността си върху разработки в целия енергиен спектър, от възобновяема енергия до традиционни енергийни инвестиции в стратегически области и пазари. Винс Тровато е бивш високопоставен служител на Министерството на енергетиката на САЩ.