Българската патриаршия празнува 70-ия си юбилей с "Рилският пустинник"

Митрополит Киприан дирижира спектакъла в Софийската опера

Култура
12:25 - 10 Май 2023
1631
Българската патриаршия празнува 70-ия си юбилей с "Рилският пустинник"

„Рилският пустинник“ е най-новият спектакъл в програмата на Софийската опера. За първи път диригентската палка ще бъде в ръцете на Старозагорския митрополит Киприан и под режисурата на Пламен Карталов. Премиерата е тази вечер. С нея ще се отбележи 70-годишнината от възстановяването на Българската патриаршия. Музиката за „Рилският пустинник“ е на отец Кирил Попов. 

„Няма нищо случайно в света. Случайностите са за философите. Не е случайно, че преди 2 години, преди пандемията, откриха в моя архив една малка книжка „Рилският пустинник“. Учудих се откъде ли е попаднала тази книжка в моя архив. Като я разгърнах, видях, че това е книга с много вдъхновени текстове, поетични текстове в прослава на всебългарския светец преподобни Йоан Рилски Чудотворец“, разказа отец Кирил.

„Този текст не е измислица, то е преживяване на св. Йоан Рилски Чудотворец. Той е житие“, допълни той и каза, че още тогава си пожелал да има здраве, сили и живот, за да облече в музика тези текстове.

Текстът е на Тихомир Павлов. Поемата е написана през 1937 г. и това е последното му произведение. Само няколко месеца след появата на творбата му, той си отива от този свят. 

„Отец Кирил ми беше учител по хорово дирижиране в Семинарията. Когато ми предложиха да дирижирам „Рилският пустинник“, веднага приех, защото музиката е негова. Но бях изненадан да видя симбиоза между двете - източно и западното пеене, преплитащи се гласове на деца солисти, един прекрасен хор, както и солисти, които трябваше да приемат, че пеят църковна музика“, разказа митрополитът.

„Едва ли има друга личност в нашата хилядолетна история, която в най-голяма степен да събира всички най-добри черти и ценности на българина като Иван Рилски“, коментира проф. Пламен Павлов.

В ролята на Рилския пустинник влиза Ириней Константинов като възрастния светец и Атанас Младенов като младия Свети Йоан Рилски. 

„Наистина няма случайни неща. Правеха филм за моя чичо и този ден имаше снимки в църквата „Св. Неделя“. Тогава дойде при мен отец Кирил и ми разказа възторжено за всичко, което предстои за 70-годишнината на Патриаршията. В началото, след като прочетох текста, се стреснах. Казах си – това е много сложен текст. Но родовата ми памет задължаваше душата ми да се захвана с това", разказа артистът.

„Голямо предизвикателство е и се надявам посланието, което отправяме, да достигне до хората“, допълни Атанас Младенов, който влиза в ролята на младия Рилски пустинник.

„Аз благодаря, че съм в ролята на лошия герой. Всеки един от нас притежава храм, макар и малък, вътре в нас. И отворим ли тези порти, ще бъдем много щастливи, удовлетворени, смирени, но не безпомощни. А именно - упорита работа върху нашата духовност и физическо развитие“, каза Веселин Михайлов, когото публиката ще види на сцената като брат на св. Иван Рилски.