Български и европейски телекоми поискаха Netflix и Google да плащат за мрежите

Индустрията на Стария континент се подготвя да вложи огромни средства в 5G, оптични и кабелни мрежи

Новини
09:27 - 29 Ноември 2021
2128
Български и европейски телекоми поискаха Netflix и Google да плащат за мрежите

Американските технологични гиганти трябва да понесат част от разходите за изграждане на европейските телекомуникационни мрежи, тъй като голяма част от трафика се дължи именно на тях, заявиха в понеделник главните изпълнителни директори на Deutsche Telekom, Vodafone и 11 други големи европейски телекома, цитирани от Reuters.

Сред тях са и родната Vivacom, австрийската А1 и норвежката Telenor.

Призивът идва в момент, в който телеком индустрията на Стария континент се подготвя да вложи огромни средства в 5G, оптични и кабелни мрежи, за да се справи с увеличения трафик.

През миналата година инвестициите достигнаха €52,5 млрд., шестгодишен рекорд.

"Голяма и увеличаваща се част от трафика се генерира от големите технологични платформи, които и печелят от него. Но това изисква продължаващи и значителни инвестиции в мрежите", казват директорите. "Този модел — който позволява на европейските граждани да се радват на плодовете на дигиталната трансформация — може да е устойчив, само ако и големите технологични платформи допринасят справедливо за мрежовите разходи".

Директорите на споменават поименно компании, но източници на агенцията подчертават, че става въпрос най-вече за Netflix, YouTube (Google - Alphabet) и Facebook.

Под писмото подписи са положили главните изпълнителни директори на Telefonica, Orange, KPN, BT Group, Telekom Austria (A1), Vivacom, Proximus, Telenor, Altice Portugal, Telia Company и Swisscom.

Мениджърите критикуват остро и високите цени за разпределяне на честоти в Европа, "използвани от правителствата като дойна крава".

Опитите на европейските депутати да премахнат по-високите такси върху разговорите в Европейския съюз също не се харесва от директорите, които виждат този сектор като източник на приходи от бизнес потребителите. "Изчисляваме, че те ще премахнат над €2 млрд. приходи от сектора за период от 4 години, което е еквивалент на 2,5 процента от годишният инвестиционен капацитет на сектора за мобилна инфраструктура", казват компаниите.