Български и румънски земеделци протестират заедно

Общество
15:19 - 29 Март 2023
1691
Български и румънски земеделци протестират заедно

Български земеделски производители ще подкрепят румънските си колеги, които са обявили общонационална стачка на 7 април срещу вноса на украинска продукция в страните членки на Европейския съюз. А утре родните земеделци, които днес блокираха няколко гранични пункта със северната ни съседка, трябва да проведат срещат с президента Румен Радев по покана на държавния глава.

В разговорите ще се включи и министърът на земеделието Явор Гечев. Това обяви пред БТА председателят на Съюза на зърнопроизводителите в Бургас Николай Киров, който се включи в протестната демонстрация на Граничния пункт "Кардам" заедно с 60 земеделски производители, членове на две от най-големите браншови организации в Бургаско.

"На пункта сме може би 300-400 човека. Има и земеделска техника. След като отворим пътя, ще преместим техниката на близък паркинг. Засега няма да я прибираме. Утре ни предстои среща в Президентството - едва след нея ще преценим дали да продължим тридневните си протестни действия, или не", обяви Николай Киров. По думите му основното искане на българските земеделски производители е прекратяването на регламента, даващ възможност за "безконтролното внасяне на селскостопанска продукция от Украйна".

"Тук далеч не говорим само за пшеница и слънчоглед. Става въпрос за внос на яйца, плодове, зеленчуци, мед и други. В момента в България се внася субсидирана стока от Украйна без никакъв контрол. Те получават субсидии за семена, горива и торове и могат да си позволят да продават продукцията си на безценица. Проблемът го има и в Румъния, и в Полша. Регламентът 20-22 от май 2022 година просто трябва да се прекрати", посочи Киров.

Той допълни, че българските земеделски производители нямат конкретни искания за получаване на субсидии. "Ние искаме преди всичко да има правила. Не се борим за пари или трохи, които Европа ни хвърля. Загубите за българското земеделие са просто колосални", допълни председателят на Бургаския съюз на зърнопроизводителите. Пред БТА той съобщи, че в протеста на ГКПП "Кардам" са се включили животновъди, овощари, производителите на мед и представители на други съсловни организации от сектора.

Стотици зърнопроизводители от областите Бургас, Варна и Добрич се събраха днес на протест между граничен контролно-пропускателен пункт "Кардам" и Генерал Тошево. Колона от земеделска техника запречи движението. Протести има и на други на места в страната. Близо 100 тежки земеделски машини от областите Силистра, Търговище, Ямбол, Сливен и Разград са на протеста в Силистра, в който се включиха още овощари и животновъди от региона.