Български кораб разля 35 тона гориво в Дунава

Скоростта на течението на реката предотвратило екологична катастрофа

Балкани
12:52 - 21 Юни 2023
2583
Български кораб разля 35 тона гориво в Дунава

Около 35 тона дизелово гориво са се разлели в сръбския участък на река Дунав от кораба "Джумбо 3", плаващ под български флаг. Капитанът на кораба Цветомир Лаков е арестуван за 48 часа.

Скоростта на течението на реката предотврати екологична катастрофа, съобщават сръбските власти.

Инцидентът е станал в понеделник край град Челарево, в автономната област Войводина. Петното се движи между брега и основното течение на Дунав. Изградена е защитна дига край белградския квартал "Батайница". Плуването на брега на Нови Сад е забранено.

Качеството на питейната вода там не е застрашено. Властите започнаха отстраняването на повърхностния филм от нефт, а първите анализи на водата, взета край Сремска Каменица, показват минимално количество минерални масла.

Управителят на фирмата собственик на кораба Веселин Рубчев, заяви, че разливът се дължи изцяло на техническа грешка.

"Смятам, че веднага след разлива защитната плаваща завеса е монтирана. Това е рутинна процедура, която винаги се прави след такъв разлив, след което горивото се събира и се унищожава. Нямам информация до момента за нанесени щети. Сигурен съм, че сръбските власти ще се справят, даже вече са се справили. Имали сме и други такива случаи с разлив на гориво. Имаме сключена застраховка с английска компания и тя покрива разходи за половин милион долара", допълни Рубчев, предава БНТ.