Български лекар сензационно: Не пийте пробиотици, убиват ви!

Здраве
11:30 - 16 Ноември 2020
23825
Български лекар сензационно: Не пийте пробиотици, убиват ви!

Българският медик д-р Стоян Монев, който практикува в общинска болница в Германия и е на първа линия в борбата срещу коронавируса там още от началото на годината, избухна със сензационно твърдение как пробиотиците убиват. Широко изписваното подпомагане с т.нар. полезни бактерии на организма, особено при лечение с антибиотик, може да се окаже съвършено погрешно. Ето защо: 

Д-р Монев обяви, че ключови международни изследвания, с които се е запознал заедно с ръководителите на 6 университетски института в Германия са показали, че който приема пробиотици след антибиотично лечение по-бавно възстановява нормалната си чревна флора, понеже пробиотикът доминира и измества стотиците други нужни обитатели на стомашно-чревния тракт.

Има и няколко смъртни случая след прием на пробиотик.

"От днешна гледна точка препоръчвам да НЕ се приема пробиотик, освен в случаите на диария, причинена от клостридиум дифициле и на акне вулгарис, като за тях има данни, че помагат не всички пробиотици, а един конкретен: Saccharomyces boulardii. Ако приемате пробиотик във всички други състояния, е много вероятно да си навредите и е сигурно, че няма да си помогнете. Става дума за търговска практика, за мода, за измислена потребност, която няма да помогне на здравето Ви - пестете си парите за нещата, от които има смисъл", съветва още медикът.