Български политици осъдиха опита за убийство на Тръмп

Насилието заплашва демократичния процес, написаха изявени държавници

Свят
10:36 - 14 Юли 2024
2351
Български политици осъдиха опита за убийство на Тръмп

Държавният глава Румен Радев осъди атаката срещу бившия американски президент Доналд Тръмп.

„Категорично осъждам опита за убийство на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Насилието и омразата заплашват демократичния процес и са неприемливи. Пожелавам бързо възстановяване на президента Тръмп и на ранените. Изразявам съболезнования на народа на САЩ за невинната жертва”, написа в Х президентът.

Категорично осъждам опита за убийство на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Насилието и омразата заплашват демократичния процес и са неприемливи. Пожелавам бързо възстановяване на президента Тръмп и на ранените. Изразявам съболезнования на народа на САЩ за невинната жертва.

— President.bg (@PresidentOfBg) July 14, 2024 ">

Коментар дойде и от някои от парламентарно представените партии. ГЕРБ, ПП-ДБ и „Възраждане” реагираха на опита за атентат срещу Тръмп.

">

„Осъждам остро опита за покушение над Доналд Тръмп и му желая бързо възстановяване. Насилието няма място в цивилизования и демократичен свят. Всички трябва да си дадем ясна сметка, че езикът на омразата само разделя обществата ни. В България езикът на омразата между политиците става все по-остър и видим. Разделението между хората е опасно и отдавана предупреждавам, че това няма да доведе до нищо добро. Ето защо още веднъж заявяваме, че разчитаме на политическа зрялост в предстоящата предизборна кампания без език на омразата”. Такъв призив отправи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във Facebook.

Новината за нападението срещу Тръмп коментира и съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. „Насилието никога не може да бъде решение на политически различия. Стрелбата срещу бившия президент Доналд Тръмп е недопустим акт. Пожелавам бързо възстановяване на г-н Тръмп и призоваваме всички политически сили да се обединят в осъждането на подобни актове на насилие”, написа Петков във Facebook.

">