Български пожарникари ще потушават огъня на полуостров Пелопонес

Балкани
17:54 - 01 Октомври 2024
655
Български пожарникари ще потушават огъня на полуостров Пелопонес

Модулът ни за наземно гасене на горски пожари с автомобили ще се включи с 51 пожарникари и 11 единици техника в борбата с огнената стихия в южната ни съседка. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на вътрешните работи. Помощта е в рамките на Механизма за гражданска защита на Съюза, който Гърция задейства.

В състава на модула са огнеборци от Главна дирекция, Столична дирекция и Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" Велико Търново, Габрово, Пловдив и Сливен.

Стотици пожарникари и доброволци в Южна Гърция се борят вече трети ден с голям горски пожар в близост до град Коринт, който отне живота на двама души и опустоши обширна гориста местност, предаде Асошиейтед прес.

Пожарната служба в района съобщи, че повече от 400 пожарникари, подпомагани от 20 водоразпръскващи самолета, са били ангажирани с пожара в планините на Коринтия в Северен Пелопонес.

Властите бяха оптимистично настроени, че е постигнат напредък, тъй като основният фронт на пожара беше овладян, оставяйки голям брой разпръснати малки пожари. Въпреки това остава неясно дали този успех може да бъде запазен, преди ветровете да се развихрят и да разпространят огъня отново.

Хърватия и Италия изпратиха три самолета в помощ на гасенето на пожара в Гърция, след като Атина се обърна към членките на Европейския съюз за помощ, съобщи Европейската комисия днес.