Български съд задължи България да приеме гей семейство

Исторически съдебен триумф за лесбийки, гейове, бисексуални и трансджендър хората у нас

Топ
04:49 - 25 Юли 2019
7340
Български съд задължи България да приеме гей семейство

Върховният административен съд (ВАС) взе историческо и безпрецедентно решение да признае правото на еднополова гей двойка да живее и пребивава на територията на България. За съдебния триумф съобщи сайтът на младежката Лесбийки, гейове, бисексуални и трансджендър хората у нас (ЛГБТ) организация „Доверие“. Адвокат на организацията – Деница Любенова, защитаваше в съда хомосексуалната двойка Кристина и Мариама, която успя да пребори българското правосъдие.

С решението си от 24 юли 2019 г. Върховният административен съд признава правото на еднополовата двойка да живее и пребивава на територията на България, упражнявайки правото на свободно придвижване в Европейския съюз, валидно за всички граждани на Съюза и членовете на техните семейства.

Случаят на Кристина и Мариама, хомосексуална двойка от Австралия и Франция, е следния – двете сключват брак на 1 юни 2016 г. във Франция. По-късно същата година Кристина, австралийска гражданка, получава позволение за пребиваване България, на основание на Директива 2004/38/EC относно правото на свободно движение и пребиваване в Европейския съюз.

Според въпросната Директива всеки гражданин на Европейския съюз се ползва от свобода на придвижване за семейството си в страните от ЕС, дори и неговият съпруг да не е гражданин на държава – членка на Европейския съюз, какъвто е случаят на Кристина. Независимо от изричността на разпоредбата и вече предходно издадено разрешение в тази връзка, в началото на 2018 г. Дирекция „Миграция“ към МВР отказа на Кристина Палма да пребивава в България. Като довод за отказа от МВР се позовават на чл. 46, ал.1 от Конституцията на България и Семейният кодекс – „бракът е доброволен съюз между мъж и жена“.

Кристина и Мариама заведоха дело в Административния съд с настояване еднополовият им брак да бъде признат в България. Преди няколко месеца те спечелиха делото срещу Дирекция „Миграция“ към МВР на първа инстанция в Административния съд в София, а на 24 юли и Върховния административен съз е потвърдил решението.

Решението на съда е окончателно и в сила и следва да бъде изпълнено от дирекция „Миграция“ към МВР незабавно.

На сайтът на ЛГБТ организацията „Действие“ адвокатът на Кристина и Мариама - Деница Любенова коментира: „ Днес Върховния административен съд приложи безпогрешно европейското законодателството и практиката на Съда на Европейския съюз и призна сключен в чужбина хомосексуален брак. Това е голяма крачка напред по пътя за равноправие на хомосексуалните двойки в България. Имаме още много път да извървим, но „Действие“ и адвокатите, с които работим, поставят основите на нова ера в борбата за равноправие на ЛГБТИ хората в България!“