Българските БТР-и най-сетне тръгнаха към Украйна (снимки)

Военният министър Тагарев показа снимки от товаренето на бойните машини

Политика
18:00 - 02 Февруари 2024
4419
Българските БТР-и най-сетне тръгнаха към Украйна (снимки)

100-те БТР-а, които България безвъзмездно предостави на Украйна с решение на Народното събрание, вече се транспортират към Украйна. Това личи от пост на министъра на отбраната Тодор Тагарев, който в петък публикува и снимки от началото на логистиката на танковете към Украйна. 

БТР-ите вече се товарят, готови за транспортиране

В края на ноември миналата година депутатите решиха да приемат законопроект за ратифициране на Споразумението между Министерството на вътрешните работи на Република България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника, подписано в София на 8 август 2023 г. и в Киев на 13 ноември 2023 г.

Това стана с гласовете на 152 народни представители, 57 гласуваха "против", а "въздържали се" нямаше. ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН подкрепиха законопроекта, а "Възраждане" и БСП, както се очакваше, гласуваха "против".

Споразумението е сключено в изпълнение на решението на Народното събрание от 21 юли 2023 г. за допълнително предоставяне на военно-техническа подкрепа за Украйна. Със споразумението на украинската страна ще бъде предоставена бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и резервни части за обслужването ѝ, с отпаднала необходимост за нуждите на МВР.

След гласуването на решението за одобряване на споразумението с Украйна, президентът Румен Радев му наложи вето, но депутатите го отхвърлиха. 

Само преди дни министърът на отбраната коментира, че машините все още са у нас, тъй като транспортирането им до Украйна ще струва доста скъпо на държавния бюджет. “Три министерства работят заедно. Вече е ясно кой къде ще ги товари, къде ще ходят. Това си е една много сериозна логистична операция”, уточни той, след което коментира, че сумата за транспорт е голяма, но все пак тя би била поносима за нашата страна.

“От министерството обаче ще търсим възможност транспортът да бъде финансиран от някоя от страните, участващи във формата Ramstein, каза още Тагарев преди дни. 

Очевидно решение вече се е намерило, тъй като БТР-ите започват да се подготвят за транспортиране, както е видно от фотосите, публикувани от министър Тагарев. Той така и не уточни колко ще струва транспорта на бойните машини до Украйна.

Вижте публикацията на Тодор Тагарев във Фейсбук: