Българските евреи: Не ни спирайте за Шенген

Общество
18:54 - 06 Декември 2022
2593
Българските евреи: Не ни спирайте за Шенген

Българската еврейска общност се обърна към посланиците у нас на Австрия и Нидерландия в отворено писмо, с което подчертаха желанието си България да бъде третирана като равноправен член на евроатлантическото семейство.

От организацията "Шалом" и още 3 други - Централният израилтянски духовен съвет, Американския еврейски комитет в София и Федерацията на ционистите в България, призоваха двете правителства да преразгледат позициите си относно решението, свързано с присъединяването на България към страните членки на Шенгенското пространство.

"Ние организациите, представляващи българските евреи сме изненадани, че Австрия и Кралство Нидерландия възпрепятстват присъединяването на България, независимо от факта, че Европейския парламент както и голямата част от държавите членки на Европейския съюз гласуваха за присъединяването на България към Шенгенското пространство", написаха още те.

"Считаме за наш дълг да призовем Вашите правителства да преразгледат позициите си...Вярваме, че обединена Европа почива на принципите на взаимното сътрудничество, солидарност и взаимна подкрепа. Само така най-добре могат да бъдат гарантирани сигурността и бъдещето на гражданите на Европейския съюз", завършва откритото писмо.