Българските концертни вечери в Ню Йорк започнаха с премиера

За първи път в САЩ прозвуча нова творба на Добринка Табакова, поръчана от български фестивал

Култура
19:19 - 03 Ноември 2023
4225
Българските концертни вечери в Ню Йорк започнаха с премиера

Ню Йорк е един от най-важните културни центрове на планетата и там, разбира се, всяка вечер се случва нещо съществено – всички изкуства процъфтяват, а музика звучи почти от всеки ъгъл. Дори в метрото и в парка понякога човек може да слуша удивителни изпълнители.

Откриването на Българските концертни вечери в Ню Йорк, по вече установена традиция, е в престижната камерна зала "Уайл" в концертния комплекс Карнеги хол. Разбира се, този факт придава на събитието особена тежест и привлича много публика – при това не само българи присъстваха в залата. А в програмата на 24 октомври прозвучаха две български произведения: от Марин Големинов, като поклон към класиката, и от Добринка Табакова – премиерно за САЩ, като културен мост към днешния ден. 

В избора на музика нямаше нищо случайно – всяка пиеса и всеки автор имаха смисъл в подредбата, направена от цигуларката Станичка Димитрова – един от честите участници в галаконцертите през годините. Този път именно тя беше съставител на програмата на концерта, посветен на видния наш сънародник Тед Попов, който наскоро отпразнува 90-годишнината си и усмихнат прие честта да бъде патрон на галата тази година. Той има наистина удивителна съдба: Учи в България, изпратен е да работи в Куба като строителен инженер, после със семейството си отива в Мексико и иска политическо убежище, след което е изпратен в имиграционен лагер в Гърция и оттам през 1976 г. успява да замине за САЩ, където има успешна кариера. Тед Попов е меломан, дългогодишен поддръжник на фестивала Тангълууд, където се е срещал със световноизвестни музиканти. 

Пиесите в галаконцерта бяха от автори, представители на страните, които имат важно значение за живота и кариерата на Тед Попов - Брамс, Прокофиев, Лофлър, Понсе, Гершуин.

Сред изпълнителите бяха български музиканти, живеещи в Ню Йорк: пианистките Лора Чекоратова, Анна Стойчева и Лора Ал-Ахмад, цигуларите Станичка Димитрова и Георги Вълчев, певицата Мариана Карпатова. Бяха поканени за участие и чужденци, които работят в града: пианистът Александър Хаджиевски, цигуларката Джоана Маурър, виолистът Лев Журбин, виолончелистите Волфрам Кьосел и Алберто Парини.

Следващите събития от поредицата Български концерти вечери в Ню Йорк ще се проведат в Генералното консулство на България в Ню Йорк под егидата на генералния консул Ангел Ангелов.

Чуйте в звуковите файлове неговите думи, както и интервюта с Лора Чекоратова, Добринка Табакова и с част от участниците и публиката в галаконцерта в Карнеги хол на 24 октомври 2023 г. Можете да чуете и фрагменти от някои изпълнения, за които Българското национално радио получи ексклузивни права.