Българските зеленчуци са тройно по-скъпи от вносните
Над 20% са скочили цените за последния месец, отчете Държавната комисия по стоковите борси
Над 20% са скочили цените на зеленчуците за последния месец. Това отчете Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.
Най-висок ръст се наблюдава при оранжерийните домати, краставици и зелето. Българските зеленчуци се оказват тройно по-скъпи от вносните.
По-евтини на пазара са турските и гръцките продукти. Йордан продава само вносна стока от борсата.
„На този домат, много му падна цената, този домат в магазина струва 8 лева, а тук е 2 лева. Краставици за 2 кг са 2 лева“, казва той.
Иван Кабуров от Мало Конаре отглежда 1000 декара зеленчуци, осем от които в модерна оранжерия. Заради непосилните цени за отопление е принуден месец по-рано да приключи с доматите. Работниците му изкореняват растения, когато те все още дават плод.
„В този случай се налага да изхвърлим около 2 тона на ден домати“, обяснява той пред Би Ти Ви.
Друг фактор за високите цени на зеленчуците е, намаленото количество на продукцията заради неблагоприятните климатични условия и все по-малкото на брой зеленчукопроизводители.
„Аз заложих около 250 декара зеле. Първите 10 декара горе-долу ги унищожи жегата през юни и юли месец. И това увеличи себестойността на произведената продукция“, казва още Иван.
Според производителите българските зеленчуци, макар и по-скъпи, са по-вкусни.
„Ето сега примерно това доматче, ако е вносен този домат, първо той няма да изглежда по този начин. Вие го виждате, не е красив, но на вкус и на качество, това нещо е уникално“, казва Александър докато пазарува.