Българският „Майка” отпадна от „Оскарите”

Култура
17:59 - 21 Септември 2022
3026
Българският „Майка” отпадна от „Оскарите”

Българският претендент за "Оскар" "Майка" е отхвърлен от Академията за филмови изкуства и науки в САЩ. Това написа във Фейсбук режисьорката Зорница София Попганчева.

Новината й е била съобщена по-рано днес от директора на Националния филмов център Петър Тодоров, след като в НФЦ е получено писмо от Акадeмията.

В него се казва, че в "Майка" има няколко минути повече английска реч от допустимите 50% за "международен филм" (international feature), в която категория той е изпратен да се състезава.

"Според тези сметки, не сме международен филм, въпреки международния ни екип, едни дефиниции, които се сменят няколко пъти в последните години", възмущава се режисьорката.

Тя припомня, че "никъде на сайта на Академията не се обяснява как точно се измерва тази реч, и след като им писахме най-учтиво да ни упътят – субтитри ли да броим или думи и букви на дадения език, те ни отговориха с "времетраене" и двама души от екипа ми, с по два хронометъра измериха речта във филма с приблизително равен резултат, а именно – единият с 30 секунди, а другият колега с 1:35 повече за "non-English speech" тоест български, суахили и масайско наречие", пише още Зорница.