Българският химн прозвуча 2 пъти в Истанбул за победата на жените в конния спорт

Спорт
16:37 - 06 Септември 2024
1228
Българският химн прозвуча 2 пъти в Истанбул за победата на жените в конния спорт

В Деня на Съединението на балканиадата по конен спорт в Истанбул женският ни отбор безапелационно завоюва отборната победа в тежката конкуренция на румънски и турски ездачи.

Въпреки тежката конкуренция както от турските, така и от румънските състезатели, нашите момичета демонстрираха не само блестяща езда, но и изключително самообладание.

Състезанието се провежда в два последователни манша с височина на паркура от 125 см., като се сумират грешките от първия и втория манш.

В нашия отбор стартираха сестрите Елена и Ирина Николови, Мария Гъркова и Драга Тодорова.

Счита се, че категорията "Жени" е по-лека и дава възможност на по-неопитни състезателки да натрупат опит. Единственото облекчение обаче е само височината, която не е 130 см., а с 5 см. по-ниско. Самият паркур е труден, изисква много технични умения, отлично познаване на коня, а всяка малка неточност води до грешка и съборен бариер.

На второ място в отборната надпревара, с пет точки изоставане, се класира турският отбор, а трети остана румънският.

На финала на изпитанието последна стартира Ирина Николова и дори да беше допуснала грешка, отново българките щяха да са победители, но тя не направи грешка и над манежа се понесоха толкова бурни аплодисменти от българската агитка, сякаш целият стадион бе пълен с българи.

След като химнът прозвуча за отборната ни победа, отново първа в индивидуалната надпревара стана Елена Николова, която не допусна нито една грешка и в двата манша. На трето място се класира Мария Гъркова, пета стана Ирина Николова.

Така химнът прозвуча последователно два пъти, а явно според турците най-жизнерадостната българска песен на която се прави почетна обиколка е "По-полека" на Стефан Вълдобрев и в чест на нашите шампионки, тя прозвуча на два пъти.