Българският посланик в Северна Македония отказа да получи протестна нота заради Силяновска

Домакинът, а не аз съм виновна, каза президентът на РСМ след срещата с Румен Радев в София

Политика
23:35 - 16 Септември 2024
1452
Българският посланик в Северна Македония отказа да получи протестна нота заради Силяновска

Посланикът на България в Северна Македония Желязко Радуков е отказал да получи протестната нота. Информацията е потвърдена от македонското външно министерство.

Тази вечер в телевизионно интервю за „Сител“ президентът на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова повтори, че иска да вярва, че непоказването на македонското знаме не е било умишлено.

„Мислех, че отиваме в чат стая. Когато влязохме в стаята, видях двете знамена и трябваше да мисля какво да правя. В този момент едната мисъл беше, че трябва да си тръгна и тогава щях да вдигна скандал, а другата, че домакинът е определил правилата и че домакинът, а не аз съм виновна“, коментира тя.

Извънредният и пълномощен посланик на Република България в Република Северна Македония г-н Желязко Радуков е бил поканен на разговор днес в министерството на външните работи и външната търговия на Република Северна Македония.

Поводът е посещението у нас на президента на РСМ Гордана Силяновска-Давкова на 13 септември и появилите се коментари в публичното пространство относно снимки, свързани с тази визита.

Позицията на България е, че срещата на двамата президенти е била неформална, а протоколът не е бил нарушен.

След нея президентът на Северна Македония присъства в София на операта „Набуко“ от Джузепе Верди.

„Посещението бе по повод културна проява - гостуване на Националната опера и балет на Република Северна Македония в София и няма характер на държавно, официално или работно посещение. В подобни случаи, протоколната практика не предвижда интониране на химни, поставянето на други държавни знамена, както и други протоколни атрибути“, обясниха за Би Ти Ви от Министерството на външните работи на България.

„Горното е било посочено и от посланик Радуков днес в разговора му с дипломатите от МВнР на РСМ“, подчертават от МВнР.

„Водени от желанието за добросъседски отношения и оставайки последователни в политиката си за поддържане на открит диалог с партньорите от Република Северна Македония, от българска страна бяха отправени покани до министрите, придружаващи президента г-жа Силяновска-Давкова, за срещи с техните омолози. За съжаление, поканата от министъра на външните работи г-н Иван Кондов до министъра на външните работи и външната търговия г-н Тимчо Муцунски бе отклонена“, допълват от МВнР.