Българското кисело мляко вече е със защитено наименование за произход

Това е най-силната форма на защита срещу имитации на храни в Европейския съюз

Свят
14:30 - 25 Юли 2023
4724
Българското кисело мляко вече е със защитено наименование за произход

Българското кисело мляко вече е със защитено наименование за произход, съобщава в социалните мрежи бившият заместник-министър на земеделието Георги Събев, който движеше процедурата по защита по времето на служебното правителство. 

Той подчертава, че това е най-силната форма на защита срещу имитации на храни в Европейския съюз и само още няколко такива продукта в Евросъюза имат тази привилегия.

Специфичното е, че сертифицирани производители от територията на цяла България могат да използват това означение.

Заявката за защитеното наименование е подадена от Сдружение „Български традиционни млечни продукти“ и се очаква скоро такава защита да получи и Българското бяло саламурено сирене. 

Вписването на защитени наименования за произход или защитени географски указания в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитени географски указания и на храни с традиционно специфичен характер в Европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер съгласно Регламент 1151/2012 г. се осъществява от националния компетентен орган за защитените географски означения и храни с традиционно специфичен характер - Министерството на земеделието, храните и горите. Група производители на определен продукт подава заявление, придружено с необходимите документи, което следва национална процедура, определена в българското законодателство. След одобрение на национално ниво документите се изпращат в ЕК, където следват европейската процедура. Успешно регистрираните наименования, за които в Официалния вестник на ЕС се публикува регламент за вписване, получават защита на територията на 27-те страни членки.