Българското сирене става запазена марка
До този момент страната ни има седем плюс един сертифицирани продукти
![Българското сирене става запазена марка](https://lupa.bg/f/news/b/14/e22a4c0cc85dc26aba02ca66b80e8842.jpeg)
Българското бяло саламурено сирене да бъде сертифицирано като запазена марка, предвижда международният проект “Устойчива агротърговска мрежа в Черноморския басейн” – Търговско индустриална камара – Бургас, съобщи “Флагман”.
Проектът се изпълнява в партньорство с организации от Турция, Румъния, Молдова, Украйна. Общата стойност на проекта за българския партньор е 66 177 евро. Една от целите е да се създадат връзки между местната общност в региона, за да се подпомогне представянето на традиционни местни продукти и възможностите за развитие на регионални марки.
"По време на подготовката на проекта възникна спор, с какъв продукт да участваме. Тогава решихме да представим нашата страна са млякото и млечните продукти”, каза председателят на ТИК Жорж Дерелиев. Бялото саламурено сирене може да бъде сертифицирано в Европейския регистър на храните.
До този момент страната ни има седем плюс един сертифицирани продукти, като последният е странджанският манов мед. Най-много сертифицирани продукти в Европа има Италия – 293 продукта, на второ място е Франция с 242, на трето – Испания с 194.