Бали се задушава от прекалено многото туристи

Новини
09:47 - 08 Август 2024
685
Бали се задушава от прекалено многото туристи

Проблемът с увеличения поток от туристи към Бали стана обект на голямо внимание и разгорещен дебат сред местните власти и медиите. Министерството на туризма на страната обаче казва, че няма повод за безпокойство.

Просто трябва правилно да се разпределят посетителите из целия остров.

Министърът на туризма и креативната икономика Сандиага Уно и Ниа Нискайя, директор за насърчаване на международния туризъм, обясниха: „Ако разгледаме острова като цяло, тогава „прекомерните“ туристически потоци като проблем могат да бъдат регистрирани само в южната част на Бали. Защото всички най-популярни локации са концентрирани тук. Така че проблемът не е в броя на гостите, а в необходимостта да се намали концентрацията на туристи на юг и хармонично да се разпределят между другите райони.

Според Световната организация по туризъм UNWTO, първата дефиниция на термина „свръхтуризъм“ се появява в американското издание Skift - това се разбира като „негативното въздействие на туристическия поток върху качеството на живот на местните жители и впечатленията на почиващите“.

Индонезийското министерство на туризма съобщи, че на острова няма туристически бум, тъй като броят на гостите все още е по-нисък, отколкото преди пандемията: 16,11 милиона гости са посетили Бали през 2019 г. и 11,68 милиона през 2023 г.

Властите на страната настояват, че някои региони на Бали имат голям потенциал за развитие на екотуризъм. В същото време Министерството на туризма ще предприеме мерки гостите на острова да бъдат по-равномерно разпределени в западната, северната и източната му части.