Балкански синдром: Опашки по бензиностанциите и в Румъния, след слухове за поскъпване на горивата

Премиерът Николале Чука свика заседание на правителството, за да обсъди ситуацията

Новини
17:57 - 10 Март 2022
2197
Балкански синдром: Опашки по бензиностанциите и в Румъния, след слухове за поскъпване на горивата

Слухове за рязък скок на цените на горивата, предизвикаха огромни опашки по бензиностанциите из цяла Румъния в сряда вечерта (9 март), съобщават регионални медии.

До тази ситуация се стигна след като някои местни новинарски издания разпространиха твърдения, че цените ще се повишат с около една трета за една нощ. Според тях цената на бензина и на дизела ще се повиши до 10-11 лея (2-2,2 евро) за литър за една нощ заради предполагаем недостиг на горива. 

На 9 март редовните цени на горивата в Румъния бяха между 7 и 8 RON за литър, като някои първокласни горива се продаваха над 8 RON за литър. В четвъртък сутринта, повечето бензиностанции в Румъния все още продаваха горивото си по 7,5-8,5 леи за литър, според местния Economedia.ro.

Министърът на икономиката на Румъния Върджил Попеску увери, че за момента Румъния не е изправена пред недостиг на гориво и няма причина цените да скочат в краткосрочен план.

Премиерът Николале Чука свика заседание на правителството в четвъртък сутринта, за да обсъди тази ситуация.

Разигралата се снощи в Румъния ситуация е позната и у нас. Огромни опашки се извиха по бензиностанциите в България в навечерието на 3 март, причината: слухове, че цените ще се вдигнат рязко. Toгaвa cтaнa яcнo, чe в няĸoи бeнзинocтaнции цeнaтa нa гopивaтa e пpeминaлa пcиxoлoгичecĸaтa гpaницa oт 3 лeвa зa литъp.