Балон в чест на Бинка Желязкова "полита" на Фестивала на хвърчилата във Варвара

Художникът Ася Кованова представя фото изложба, вдъхновена от филма на легендарната режисьорка "Привързаният балон"

Култура
09:19 - 19 Август 2023
8245
Балон в чест на Бинка Желязкова "полита" на Фестивала на хвърчилата във Варвара

Оригинална фото изложба, вдъхновена от филма на режисьора Бинка Желязкова "Привързаният балон", представя режисьорът, художник, илюстратор и дизайнер Ася Кованова. Изложбата, озаглавена "Балонът /remix/ 100 години Бинка Желязкова" се открива на 21 август в галерия "Чудо" в китното село Варвара, сгушено между Странджа и морето, между Царево и Ахтопол.

Балонът в памет на първата жена кинорежисьор в България "ще полети" във Варвара в деня, когато ще се проведе фестивалът Varvara Kite Fest („Варвара Кайт Фест“) или т.нар. голямо дневно пускане на хвърчила в поляните до Сухото дърво, Дарданелите и Крокодилите.

Снимка: Ася Кованова

Инициаторите и участниците се надяват, че на 21 август времето ще е благосклонно и ще има умерен вятър, така че в небето над Варвара да полетят стотици пъстроцветни и чудати фигури на реални и измислени същества. Инициативата се провежда с подкрепата на кметството на село Варвара, а изложбата на Ася Кованова е подкрепена и от Студентско читалище "Свети Климент Охридски '97".

Пленени от магията и вълшебството на хвърчилата, Ася Кованова и нейният съпруг - режисьорът и аниматор Андрей Кулев доведоха Фестивала на хвърчилата и във Варвара и така помогнаха за разрастването на инициативата на Юрий Георгиев от „Въздушни чудеса“ – фестивалът да обхване все повече места по българското Черноморие.

Снимка: "Въздушни чудеса"

Varvara Kite Fest се провежда за трета година, а Международният фестивал на хвърчилата - за 11-та поредна година. Всяка година инициативата привлича все повече и повече участници, фестивалът се разширява, като включва и повече места по Черноморието и става по-атрактивен.

Любителите на този тип приключение ги очаква един незабравим празник с демонстрации на следните плажове: Синеморец, плаж река Велека – 19-20 август; Варвара – 21 август; Приморско, плаж ММЦ – 22 август; Варна, плаж Аспарухово – 26-27 август; Шкорпиловци север – 29 август; Албена – 30 август; Топола Скай – 31 август; Шабла, Малкото море – 2-3 септември.

Снимка: Ася Кованова

„Варвара Кайт Фест“ се провежда на поляната при Сухото дърво, Крокодилите, край Варвара. Мястото е сантиментално за много хора от киното и не е избрано случайно. Там преди 43 години бабата и дядото на Андрей Кулев – режисьорът Бинка Желязкова и сценаристът Христо Ганев снимат филма „Голямото нощно къпане“.

"Баба и дядо направиха първата крачка към фестивала като сложиха сухото дърво, а ние продължихме да тичаме и да вдигаме хвърчила. Затова нарекохме този празник „Голямото дневно пускане на хвърчила“. Къде по-добър пейзаж от зелена поляна, която незабелязано прелива в море", сподели преди време в интервю за Lupa.bg Андрей Кулев. Той заедно с Ася снима документалния филм "Небесната механика на хвърчилата“.

Снимка: Ася Кованова

По случай 100-годишнината на Бинка Желязкова, която бе отбелязана през юли с прожекции на нейните игрални и документални филми в кино "Одеон", Ася Кованова решава да направи една нестандартна фото изложба. Мястото разбира се е Варвара.

"Идеята за изложбата ми хрумна, докато гледах наскоро "Привързаният балон" в кино "Одеон", където бе показана дигитално-възстановената версия на филма. Разбира се, гледала съм го и преди това, но сега на голям екран още повече ме впечатли и реших, че ще е много хубаво да извадим кадри от филма, да ги комбинираме, да добавим и някои нови елементи към тях и да се получи нещо като фотоколаж. Това реално са несъществуващи кадри от филма на Бинка Желязкова, но са вдъхновени от него. Затова и кръстихме изложбата "Балонът /remix/ 100 години Бинка Желязкова". Това са хем кадри от "Привързаният балон", хем не точно", разказа пред Lupa.bg Ася Кованова. 

Снимка: Ася Кованова

По думите на креативната художничка и режисьорка балонът е като хвърчило и затова изложбата тази година е част от фестивала. Например на една от фотографиите жена гледа и докосва балона - кадър, който не е част от филма, но е интересно хрумване на Ася Кованова. Самата тя активно участва във Фестивала на хвърчилата вече трета година, като не само пуска във въздуха чудати фигури, но и красиво ги заснема как летят в сините висини от Синеморец до Шабла.

Художничката и аниматор споделя, че в тази изложба има особен сантимент, тъй като тя ще бъде показана в галерия "Чудо" във Варвара в близост до легендарното Сухо (метално) дърво, което е част от филма на Бинка Желязкова "Голямото нощно къпане". И по този начин режисьорът Ася Кованова, вплита в паметта ни творчеството на Бинка Желязкова.

Балонът от филма по новелата на Йордан Радичков продължава да е тук сред нас с цялата му причудливост, подтикващ хората да фантазират и мечтаят, но да се страхуват от неизвестното, но и да търсят начини да опознават света.

Снимка: Красимир Янакиев


ФЕСТИВАЛЪТ НА ХВЪРЧИЛАТА 

Международният фестивал на хвърчилата, провеждан всяко лято по нашето Черноморие, се утвърди като една красива традиция и като празник, привличащ многохилядна публика, споделят организаторите.

Очаква ни един грандиозен празник на свободния полет и цветната феерия под мотото „Хвърчила по пътя на птиците", който ще обходи цялото наше черноморско крайбрежие, следвайки прелетния път на птиците Виа понтика. Еднодневни и двудневни демонстрации на хвърчила ще бъдат проведени на различни места.

Основен акцент на събитието са демонстрациите на международните кайт клубове, които представят своите уникални модели хвърчила, често достигащи впечатляващи размери, състезанията с управляеми модели хвърчила и детските работилници, където малчуганите изявяват талантите си и се забавляват.

Снимка: Фейсбук страница на "Въздушни чудеса"

От 10.00 до 17.00 ч. през обявените фестивални дни професионалните клубове на участниците ще показват най-новите си творения, включително атрактивните за децата обемни модели на различни животни – мечета, тигри, октоподи, калинки, птици, риби и много други.

Очакваме да станем свидетели и на майсторско управление на спортни хвърчила – това са модели за напреднали, които летят много бързо и описват сложни фигури в небето. Парадът обикновено е съпътстван от приятна музика и други забавления за малки и големи.

Снимка: Фейсбук страница на "Въздушни чудеса"

Освен като вече утвърдено културно събитие и безспорна атракция за жителите и гостите на Черноморието ни, фестивалът е известен и с това, че всяко негово издание се ангажира с каузи и обществено значими послания, като например такива, свързани с чистотата на околната среда, опазването на застрашени животински видове и природата като цяло.

Тъй като юбилейното му издание следва небезизвестния миграционен път „Виа Понтика", използван от стотици хиляди птици по време на техния прелет, очакваме по време на демонстрациите в небето да се реят не само хвърчила. Съвсем логично, фестивалът ще излъчва послания, свързани с опазването на птиците и техните местообитания.

Снимка: Sky Pictures Bulgaria


От своето възникване в Азия преди две хилядолетия, изкуството за изработване и пускане на хвърчила се е разпространило навсякъде по света. Днес то е по-популярно от всякога, то е начин за почивка, забавен спорт и вид духовно упражнение. И за разлика от много други изкуства, никога не е твърде рано или твърде късно да започнете да го практикувате, споделят организаторите на Фестивала на хвърчилата в България.

„Варвара Кайт Фест“ - 2022 г.