Балотажът започна с проблеми в някои части на страната

Актуални новини
08:44 - 21 Ноември 2021
2925
Балотажът започна с проблеми в някои части на страната

Проблем с една от машините за гласуване има в Дебелец. Великотърновският град традиционно има проблеми с машините на изборите. Днес една от машините заработи за кратко и след това спря.

От секцията очакват решение от РИК дали ще преминат на хартиено гласуване. Първо обаче трябва на място да пристигне техник, който да опита да отстрани проблема.

Две машини не са сработили и в Горна Оряховица. В областта имаше и куриозен случай – машина от София пътува до Несебър, за да стигне до Велико Търново.  Става въпрос за грешка с доставките.

Вторият тур на изборите за президент и вицепрезидент в област Хасково започна спокойно и нормално, като в момента се събира информация от 11-те общини в областта, съобщи зам.-председателят на 29-ата Районна избирателна комисия Десислава Филипова - Рангелова.

В Хасково машината в 83-та секция е дала неотстраним дефект и затова подготвяме решение за преминаване към ръчно гласуване, каза Рангелова.

По нейни думи между двата тура има между 50 и 60 решения на РИК за смяна на по няколко членове на секционни комисии.

На територията на избирателния район 232 337 души са с право на глас. Вотът ще бъде произвеждан в 487 активни секции. Няма закрити секции от вота на 14 ноември. В 347 ще се гласува машинно, като в 50 секции ще има по две устройства. В останалите 140 секции вотът ще е на хартия. Подвижните секционни избирателни комисии за карантинирани са три - в Хасково, Димитровград и Свиленград.

Всички секции на територията на област Благоевград са отворили навреме, проблеми има само в няколко от тях.

В секцията в Добринище, община Банско, не е заработила една от машините, в секцията обаче има 2 машини и това няма да попречи на изборния процес, хората ще гласуват само на едната машина.

В други 2 общини от областта - Кресна и Струмяни, не са се явили членове на секционни избирателни комисии.

Партиите имат право до 9 часа да посочат имената на други техни заместници, ако това не се случи секциите ще продължат да функционират, но в намален състав, не се очаква да се затрудни избирателният процес поради тази причина.

Само за вчерашния ден над 100 души - членове на СИК, са пожелали да напуснат, като причина за това свое желание са посочили поставянето под карантина.