Балтов: 50% по-висока смъртност може да докара 4-та Covid-вълна

100 000 ваксини са бракувани, 3 милиона са на склад, алармира бившият шеф на "Пирогов"

Новини
19:23 - 16 Октомври 2021
2685
Балтов: 50% по-висока смъртност може да докара 4-та Covid-вълна

"В момента смъртността е с около 13% по-голяма в сравнение с втората и третата вълна. А тепърва може да се очаква 50% увеличаване". Това заяви пред Нова проф. Асен Балтов, бивш директор на "Пирогов" и кандидат за депутат от ГЕРБ.

По думите му 100 000 ваксини вече са бракувани, а 3 млн. са на склад
"В момента смъртността е с около 13% по-голяма в сравнение с втората и третата вълна. А тепърва може да се очаква 50% увеличаване". Това заяви в "Офанзива с Любо Огнянов" проф. Асен Балтов, бивш директор на "Пирогов" и кандидат за депутат от ГЕРБ.

По думите му вече има 100 000 бракувани ваксини, а 3 млн. са на склад. На 1 млн. пък ще изтече годността до края на годината

"Последните 4 месеца има невероятен хаос в здравеопазването, който се задълбочава. Една от най-големите грешки са посланията, те не водеха в правилна посока. Служебният министър не говореше с идея да защити ваксинацията, мимоходом казваше да се спазват мерките. Той бяга от отговорност. Само 22% от населението е ваксинирано с 2 дози", коментира той.

Проф. Балтов припомни, че няма заповед за поставяне на трета бустерна доза.

"Не виждам да има реално действащи мерки. COVID зоните са опит за решаване на проблем, който не може да бъде решен. Не може те да работят до 3 следобяд и в събота и неделя да ги няма", подчерта той.

Медикът обърна внимание и на цифрите. "За последните 5 дни имаме повече от 500 починали, това е бомба със закъснител. Като прибавим към обявените нови случаи и 30% скрита заболеваемост, се получават около 5000 новозаразени само днес. 20-25% от тях ще влязат в болница, това значи, че ще има повече от 7000 настанени в следващите 10 дни, от които 700 в интензивни отделения".

Той заяви, че обидата от уволнението му като директор на „Пирогов“ е много сериозна, но го определи като политическо решение.

Проф. Балтов смята да продължи да практикува като лекар, независимо, че е кандидат за депутат от ГЕРБ.