Балтов уличи Кацаров в лъжа за тестовете на учениците

Парите, предвидени за проби на децата, щели да стигнат само за 3 седмици

Здраве
16:14 - 25 Октомври 2021
3898
Балтов уличи Кацаров в лъжа за тестовете на учениците

Кандидат-депутатът от ГЕРБ и бивш директор на Институт "Пирогов" проф. Асен Балтов разобличи здравния министър Стойчо Кацаров в лъжа по отношение на сметките какви пари ще глътне редовното тестване на учениците. Оказа се, че парите, предвидени за целта, ще стигнат за проби едва за 3 седмици.

"На Стойчо Кацаров или не му върви и в математиката или не му пука какво ще се случва след изборите. Разчита да върне децата в клас срещу 13 милиона лева, чрез които ще осигури щадящите тестове още от следващия понеделник.

Проста сметка: Децата от 1 до 4 клас са 240 000. За да бъдат проверявани два пъти в седмицата, са необходими близо 500 000 комплекти тестове. При цена на едро от 3 лева за комплект това прави 1 млн. и 500 хиляди лева на седмица. Така предвидената от Кацаров сума ще свърши точно до края на тази година и евентуално ново правителство може да се окаже в патова ситуация.

А ако приемем, че искаме всички ученици да бъдат в клас, при 710 000 деца, парите ще стигнат за точно 3 седмици! Кацаров, не се поучихте от грешките си. Отговорното управление е свързано с дългосрочно планиране. Особено когато пандемията вече е предвидим процес.

Към всичко това не е добре да забравяме и учителите в страната, които са над 90 000. От тях вяксинирани са около 30%.

На този фон непрекъснато получаваме и сигнали за това, че безплатните антигенни тестове, всъщност не са толкова безплатни и дори надвишават многократно обещаната от служебния здравен министър максимална сума от 10 лева. Прилагам конкретен пример от великотърновско, където тестът струва между 15 и 40 лева!", разкри проф. Балтов.