Банди от Северна Африка участват в киберизмами, българи са сред потърпевшите

Почти всеки ден има и сигнали от жертви на инвестиционни измами, обясни старши комисар Владимир Димитров от ГДБОП

Общество
20:53 - 02 Май 2024
3842
Банди от Северна Африка участват в киберизмами, българи са сред потърпевшите

В рамките на последните 2 седмици много хора са получили есемес, който иска от тях да последват линк, за да получат някакъв вид награда или пратка, изпратена без знанието им. Оказва се обаче, че това е поредна фишинг измама.

Старши комисар Владимир Димитров

„Хакерите разчитат на наивността на бъдещите жертви и на тяхното желание да получат пратка, независимо каква е. Така че разпращат хиляди имейли и есемеси до хиляди”, обясни старши комисар Владимир Димитров, директор на дирекция „Киберсигурност”-ГДБОП.

„Основната идея на хакерите е да последвате линка, да въведете данните от банковата си карта, за да изтеглят пари. Препраща ви към временен сайт, създаден от тях”, обясни още комисар Димитров.

Ако въведем данните от банковата карта и се усетим навреме, трябва веднага да се обадим на банката, съветва той. Ако има възможност, банката ще блокира картата.

Почти всеки ден има и сигнали от жертви на инвестиционни измами. Тези измами продължават по няколко месеца. При тях жертвата получава обаждане и е поканена да инвестира своите средства в платформа за търговия.

„Това са напълно фалшиви платформи, създадени от престъпниците, където могат да захранят евентуалната сметка на жертвата с колкото си искат пари, на жертвата се дават различни банкови сметки всеки месец. Идеята е жертвата да изпрати своите пари, за да инвестират в тази платформа, където таен бот ще играе с парите и да ги утрои. След една година жертвата остава без 100 000-200 000 лева”, заяви комисар Димитров. 

Проблем било и подмененият IBAN, от което страдат фирмите.

„Много често организирани престъпни групи от Северна Африка се намесват в кореспонденцията на фирмите с техния контрагент, подменят банковата сметка, в която българската фирма трябва да изпрати следващото плащане, към нейния контрагент в Белгия, например. И българската фирма, измамена, изпраща следващите 100 000 лева на банкова сметка, която е контролирана от финансови мулета”, обясни комисар Димитров.